Marginaalivero

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Esimerkki saksalaisesta marginaaliverosta

Käsite marginaalivero eli rajavero tarkoittaa sitä, paljonko henkilön maksamat verot lisääntyvät lisätulojen myötä:

marginaaliveroaste = Δ(verot)/Δ(verotettava tulo)

Esimerkki: Jos henkilön tulot nousevat eurolla ja siitä seuraa, että häneltä peritään 0,56 euroa lisää veroja, marginaaliveroaste on 0,56 / 1 = 0,56 eli 56 %.

Käsitettä marginaaliveroaste käytetään erityisesti ansiotulojen verotuksen yhteydessä. Suomessa on käytössä progressiivinen verotus, jossa marginaaliveroaste on sitä korkeampi, mitä korkeammat tulot ovat. Ansiotulojen marginaaliveroasteesta puhuttaessa otetaan usein huomioon varsinaisten verojen lisäksi myös veroluonteiset sosiaaliturvamaksut. Marginaaliveroaste ei riipu siitä, millä perusteella ansiotulo on saatu; toisin sanoen marginaaliveroaste on sama, olipa kyse ylitöistä tai palkankorotuksesta.

Marginaaliveroaste on eri asia kuin keskimääräinen veroaste:

keskimääräinen veroaste = verot / verotettava tulo

Keskimäärinen veroaste kuvaa henkilön kokonaisverotuksen suuruutta, marginaaliveroaste taas sitä, miten verotus kannustaa lisäahkerointiin tai työnteon vähentämiseen. Suomen kaltaisissa progressiivisen verotuksen maissa kumpikin veroaste on korkein suurituloisimmilla.

Henkivero, jossa kaikilta peritään samansuuruinen vero, johtaa marginaaliveroasteeseen nolla mutta pienituloisille korkeisiin keskimääräisiin veroasteisiin.

Joskus puhutaan efektiivisestä marginaaliverosta, jossa huomioidaan veroluontoisten maksujen lisäksi se, miten ansiot vähentävät henkilön saamaa sosiaaliturvaa. Tämä mittari kertoo sen, miten työansiot vaikuttavat henkilön nettotuloihin. Usein pienituloisimpien efektiivinen marginaaliveroaste on Suomessa lähellä sataa prosenttia, eli heille työnteosta ei jää juuri mitään käteen, tai jopa yli. Tällaisista tilanteista käytetään nimitystä kannustinloukku.

Tapaus Astrid Lindgren[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 ruotsalaisen satukirjailijan, Astrid Lindgrenin, (tavallinen) marginaaliveroaste nousi 102 prosenttiin, mistä Lindgren kirjoitti sadun Pomperipossa i Monismanien.lähde? Tapaus nosti suuren kohun, ja saman vuoden valtiopäivävaaleissa sosiaalidemokraatit menettivät hallitusvallan ensi kerran 40 vuoteen.

Marginaalivero arvonlisäverotuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytetyn tavaran hintaan sisältyvän ns. piilevän veron eliminoimiseksi arvonlisäverotuksessa voi tietyissä tapauksissa soveltaa marginaaliverotusta, joka poistaa kauppiaan käytettyinä ostamissa tavaroissa piilevän arvonlisäveron. Tällöin kauppias maksaa arvonlisäveroa myytäväksi arvonlisäverottomina ostamiensa tavaroiden ja myymiensä tavaroiden hintojen erotuksesta. Marginaaliverotetun käytetyn tavaran ostajalla ei ole arvolisäveron vähennysoikeutta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]