Luettelo Kiinan lipuista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kiinan lipuista maan historian ajalta.

Kansallislippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
1928 – Taiwanin lippu Lipun pääväri on punainen, mutta vasempaan yläkulmaan on sijoitettu Kiinan kansallispuolueen (Guomindang) lippu, jossa sinisellä pohjalla on 12-sakarainen aurinko. Nykyisen Taiwanin lippu oli koko Kiinan lippuna vuoteen 1949.[1]
1929 – 1966 Taiwanin kauppalippu Muutoin samanlainen kuin Kiinan tasavallan lippu, mutta kauppalippu on varustettu neljällä sahalaitaisella vaakaraidalla.
1949 – Kiinan kansantasavallan lippu Punainen tausta, vasemmassa yläkulmassa suuri keltainen viisisakarainen tähti. Tähden oikealla puolella on neljä pienempää tähteä. Leveyden ja pituuden suhde on 2:3.[2]

Käytöstä poistuneita kansallislippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
1862 – 1890 Qing-dynastian lippu Kolmion muotoinen keisarillinen lippu.
1890 – 1912 Qing-dynastian lippu Vanha kolmion muotoinen lippu on päivitetty suorakaiteeksi
1912 – 1928 Ensimmäisen Kiinan tasavallan lippu "Viisi kansaa yhdessä maassa" -politiikkaa kuvastava lippu. Värit kuvastavat siis Kiinan tasavallassa asuneita viittä suurinta kansanryhmää. Han-kiinalaisia kuvaa punainen, mantšuja keltainen, mongoleja sininen, hui-kiinalaisia valkoinen ja tiibetiläisiä musta.


1915–1916 Yuan Shikain käyttämä Kiinan keisarikunnan lippu Liput ovat variaatioita "Viisi kansaa yhdessä massa" -lipun väreistä.
1931 – 1934 Kiinan neuvostotasavallan lippu Sirppi ja vasara ja kaksi kiinalaista kirjainta tarkoittaen Kommunistista Kiinaa. Nimestään huolimatta Kiinan neuvostotasavalta ei kuulunut Neuvostoliittoon.

Kiinan kansantasavallan erityishallintoalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
1990 – Hongkongin lippu Valkoinen, viisiterälehtinen Bauhinia blakeana -kukka punaisella pohjalla. Hongkong kuului Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1898 - 1997.
1993 – Macaon lippu Valkoinen lootuskukka yllään viisi keltaista tähteä vihreällä taustalla. Macao kuului Portugalille 1500-luvulta vuoteen 1999.

Sotalippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
Kiinan Kansan vapautusarmeijan lippu Ylhäällä vasemmalla keltainen tähti ja sen vieressä kiinalaiset numerot "8" ja "1". Numerot kuvaavat Kansan vapautusarmeijan perustamispäivää – 1. elokuuta.
Kansan vapautusarmeijan maavoimien lippu Kansan vapautusarmeijan lippu johon on lisätty alas vihreä kaistale, joka kuvaa maata.
Kansan vapautusarmeijan laivaston lippu Kansan vapautusarmeijan lippu johon on lisätty alas viisi raitaa, kolme sinistä ja kaksi valkoista. Raidat kuvaavat merta.
Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien lippu Kansan vapautusarmeijan lippu johon on alas lisätty vaaleansininen kaistale. Vaaleansininen kuvaa taivasta.
Kiinan tasavallan armeijan lippu Muuten samanlainen kuin Kiinan tasavallan lippu, mutta Guomindangin tunnus on laitettu keskelle lippua
Kiinan tasavallan laivaston lippu Identtinen Guomindangin lipun kanssa
Kiinan tasavallan ilmavoimien lippu

Poliittisia ym. lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
1895 – Guomindangin lippu Sininen taivas jossa on 12-sakarainen aurinko.
1921 – Kiinan kommunistisen puolueen lippu Kommunistinen sirppi ja vasara punaisella pohjalla. Muistuttaa Neuvostoliiton lippua.
1979 – Kiinalaisen Taipein nimellä Taiwania edustavan joukkueen olympialippu Kiinalaisen Taipein lippu olympiatalvikisoista 1984 alkaen.

Muita lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Käytössä Käyttö Kuvaus
1959 – 1997 Brittiläisen Hongkongin lippu Brittiläisten Kiinan-kolonioiden käyttämä lippu. Vuosina 1876 – 1959 oli käytössä hieman erilainen lippu.
1911 – 1999 Portugalin lippu, käytettiin Macaossa Portugalin punavihreää lippua käytettiin myös portugalilaisen Macaon lippuna.
1932 – 1945 Mantšukuon lippu Japanilaisten Mantšuriaa hallitsemaan asettaneen nukkevaltion lippu.
1920-luku – 1940-luku Luoteista Kiinaa hallinneiden sotaherrojen käyttämä lippu Sotaherrojen käyttämä lippu. Luoteis-Kiinassa asuvat hui-kiinalaiset ovat muslimeja, mitä lipun kuu ja tähti symboloivat.
1912 – 1950 Tiibetin lippu Tiibetin itsenäisyyspyrkimyksissä käytetty lippu.

Lipun käyttö Kiinassa on laitonta.

1933 Itä-Turkestanin itsenäisyysliikkeen käyttämä lippu Kiinan hallitseman, uiguurienemmistöisen, Xinjiangin itsenäisyysliikkeen käyttämä lippu. Uiguurien islamilaisuutta kuvaa lipun kuu ja tähti. Lippu muistuttaa hyvin paljon Turkin lippua.

Lipun käyttö Kiinassa on laitonta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, Whitney: Flag of Taiwan Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.7.2020. (englanniksi)
  2. Smith, Whitney: Flag of China Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]