Livorno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Livorno
Livornon satama- ja telakka-aluetta.
Livornon satama- ja telakka-aluetta.

Livorno

Koordinaatit: 43°33′N, 10°19′E

Valtio  Italia
Alue Toscana
Maakunta Livorno
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 104,50[1] km²
Korkeus 0–462[1] m
Väkiluku 159 219[2]
 – Väestötiheys 1 524 as./km²
Postinumero 57100
Suuntanumero(t) 0586


















Livorno on kaupunki Italiassa Toscanan alueella. Se on Livornon maakunnan pääkaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin 160 000.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livorno sijaitsee Italian länsirannikolla Ligurianmeren rannalla. Kaupungin arkkitehtuuri herättää huomiota linnamaisine kaupunginmuureineen ja kaupungin keskustan ylle kohoavine vartiotorneineen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livornon paikalla on ollut roomalaisaikoina luonnonsatama nimeltään Liborno. Keskiajalla Pisa hallitsi sitä. Vuonna 1421 satama myytiin Medicien hallitsemalle Firenzelle, joka tarvitsi laajentumisensa jälkeen hyvän satamapaikan.[3]

Medici-hallitsija Ferdinando I rakennutti Livornoon 1500-luvun lopulla asuntoja 20 000 ihmiselle ja sataman 300 laivalle. Hän teki Livornosta vuonna 1606 vapaasataman, jollaisena se pysyi vuoteen 1860, jolloin se liitettiin Italian kuningaskuntaan.[3] Vuonna 1865 perustettiin Livornon telakka, joka 1900-luvun alussa työllisti 2 000 henkeä. Vuonna 1881 aloitti toimintansa Livornon laivastoakatemia.[4]

Vuonna 1921 Livornossa perustettiin Italian kommunistinen puolue.[5]

Toisen maailmansodan aikana kaupunki vaurioitui pahoin pommituksissa.[6] On arvioitu, että 60-90 prosenttia Livornon rakennuksista tuhoutui, koska se joutui iskujen kohteeksi rintaman molemmilta puolilta. Saksalaismiehityksen aikana Livornossa oli vahva fasisminvastainen mieliala. Suurin osa kaupungin juutalaisväestöstä kuoli holokaustissa.[7]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livorno on merkittävä satamakaupunki. Sieltä on matkustajalaivayhteydet Korsikalle ja Sardiniaan[8]. Sieltä pääsee myös Elban ja Montecriston saarille, jotka ovat osa Toscanan saariston kansallispuistoa[9].

Kaupunki sijaitsee Rooman ja La Spezian välisen rautatien varrella; junamatka Roomaan kestää noin kolme tuntia[10]. Lähin lentoasema on Galileo Galilein lentoasema Pisassa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidemaalari Amedeo Modigliani oli syntyisin Livornosta. Vuonna 1984 Livornon keskustaa halkovan kanaalin pohjamudasta löytyi Modiglianin veistämä patsas ja pian toinenkin. Legendan mukaan turhautunut taiteilija oli 1900-luvun ensimmäisinä vuosina heittänyt ensimmäiset patsaskokeilunsa kanaalin pohjalle. Taideväki ylisti löytyneitä mestariteoksia lennokkain sanakääntein, ja tutkijat totesivat ne aidoiksi. Löytö oli suuri sensaatio, mutta se muuttui skandaaliksi, kun kävi ilmi, että työt olivat kolmen nuoren miehen tekemiä. Näyttelyyn esille laitetut veistokset siirrettiin varastoon, museo meni konkurssiin ja johto irtisanottiin. Monet tutkijat ja historioitsijat väittivät yhä kiivaasti, että löydetyt veistokset olivat aitoja. Kolme nuorta todisti myöhemmin, että he voivat tehdä vielä täsmälleen samanlaisen teoksen - ja niin he tekivätkin, television kuvatessa heitä koko työn ajan.[11]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on tunnettu Serie C:ssa pelaavasta jalkapallojoukkueestaan AS Livornosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 2.7.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 2.7.2017. (englanniksi)
  3. a b History Livorno Guide
  4. The Turn of the Century - from commerce to industry (Arkistoitu – Internet Archive) Livorno Now
  5. Antonio Gramsci[vanhentunut linkki] The Daiy Bell
  6. Introducing Livorno Lonely Planet
  7. Rebecca Weiner: The Virtual Jewish History Tour, Livorno jewishvirtuallibrary.org. Viitattu 16.3.2013.
  8. Getting there and away Lonely Planet
  9. Tourism in Livorno, Italy eHow
  10. Trenitalia (Trenitalian aikatauluhaku) trenitalia.com. Viitattu 2.7.2017. (italiaksi)
  11. Suuri Modigliani-huijaus (TV-dokumentin kuvaus) teema.yle.fi. 08.11.2011. Viitattu 16.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]