Libreville

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Libreville
Näkymä Librevilleen.
Näkymä Librevilleen.

Libreville

Koordinaatit: 0°23′24″N, 9°27′0″EKoordinaatit: 0°23′24″N, 9°27′0″E

Valtio Gabon
Provinssi Estuaire

Libreville on Gabonin pääkaupunki. Se on satamakaupunki Gabon-joen rannalla, lähellä Guineanlahtea, Estuairen provinssissa. Sen arvioitu asukasluku vuonna 2005 oli 578 156 henkeä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Libreville perustettiin vuonna 1843 kaupankäyntipaikaksi. Vapautetut orjat lähetettiin sinne ja vuonna 1848 se nimettiinkin Librevilleksi (ranskaa, suomeksi ”Vapaakaupunki”).

Kaupunki oli Ranskan päiväntasaajan Afrikan pääsatama vuosina 19341946. Vuonna 1940 käytiin Vichyn Ranskan ja Vapaan Ranskan joukkojen välillä Gabonin taistelu jonka päänäyttämönä oli Libreville.

Gabonin itsenäistyessä vuonna 1960 Librevillestä tuli sen pääkaupunki. Väkiluku oli tuolloin 32 000 asukasta. Sen jälkeen kaupunki on kasvanut nopeasti.

Oppilaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimii Omar Bongon yliopisto, jossa on kuusi tiedekuntaa.[1]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee Librevillen kansainvälinen lentoasema (LBV), joka toimii myös lentoyhtiö Air Gabonin pääpaikkana. Lentoasema on nimetty Aéroport international Léon Mbaksi maan ensimmäisen presidentin Léon Mban mukaan. Sieltä on lentoja yli 74 kohteeseen: Frankfurtiin, Pariisiin ja useihin Afrikan maihin.[2]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Librevillen sataman kautta viedään ulkomaille raaka-aineita, enimmäkseen puuta, kumia ja kaakaota. Kaupungissa on saha- ja panimoteollisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.