Kugluktuk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kugluktuk
(ᖁᕐᓗᖅᑐᖅ)
Qurluktuk
Kugluktuk kesällä 2006
Kugluktuk kesällä 2006

Kugluktuk

Koordinaatit: 67°49′32″N, 115°5′42″W

Valtio Kanada Kanada
Territorio Nunavut
Hallinnollinen alue Kitikmeotin alue
Hallinto
 – Asutustyyppi Pikkukylä
 – Pormestari Ernie Bernhardt
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 549,61 km²
Korkeus 23 m
Väkiluku (2006) 1 302
 – Väestötiheys 2,4 as./km²
Aikavyöhyke UTC-7
 – Kesäaika UTC-6
Postinumero X0A 0E0
Suuntanumero(t) 867











Kugluktuk (inuvialuktuniksi (inuinnaqtunin murteella) Qurluktuk, ’liikkuvien vesien paikka’, inuktitutiksi ᖁᕐᓗᖅᑐᖅ, Qurluqtuq, 1. tammikuuta 1996 saakka Coppermine) on kylä Nunavutin territorion pohjoisosassa Kanadassa. Kylä sijaitsee Coronationinlahden rannalla Victoriansaaren lounaispuolella. Se on Nunavutin territorion läntisin kylä ja sijaitsee lähellä Luoteisterritorioiden rajaa. Vuoden 2006 väestönlaskennan mukaan kylässä asui 1 302 asukasta[1], joten se oli territorion yhdeksänneksi suurin asutuskeskus.

Inuit-naisia valmistautumassa bannockin valmistamiseen.

Kylässä on nykyisin kaikki taloudet kattava langaton internet-yhteys. Alueelle ei johda lainkaan tietä, ja ainoa liikenneyhteys muualle territorioon on lentokone. Kylän lähellä sijaitsee Kugluktukin lentoasema.

Alueen perinteinen kieli on inuinnaqtun, jota kirjoitetaan latinalaisin aakkosin erotuksena inuktitutin kielen aakkosista. Inuktitutin kielen aakkosia käytetään lähinnä vain Nunavutin territorion hallintoyhteyksissä.

Kugluktuk sijaitsee Pohjoisen jäämeren rannalla, ja maisemaa hallitsevat kivikkoiset ja paljaat Kanadan kilven kalliot. Alueella vallitsee lähes kuiva arktinen ilmasto, johon liittyvät erittäin kylmät talvet. Kesän keskilämpötila jää niin alhaiseksi, ettei puita kasva. Lumisadetta esiintyy myös keskikesällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Community Profiles Census. 2006. Statistics Canada. Viitattu 7.8.2011. (englanniksi), (ranskaksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]