Kristian Swanljung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl Kristian Swanljung (19. elokuuta 1892 Vaasa6. syyskuuta 1964 Helsinki) oli suomalainen kirjailija.

Swanljungin vanhemmat olivat asianajaja Karl Johan Svanljung (1861–1932) ja hänen ensimmäinen vaimonsa Anna Ahnger. Hän meni 1923 naimisiin Pietarissa Elisabeth von Arronetin kanssa mutta liitto päättyi avioeroon. Myöhemmin Swanljung meni naimisiin Hilma Ester Olsonin (1903–1985) kanssa.

Swanljung lähti oppikoulun suoritettuaan Pietariin, jossa hän toimi ensimmäisen maailmansodan aikana pankkivirkailijana ja liikemiehenä. Keväällä 1918 hän lähti Siperiaan ja kiersi sitten useiden vuosien ajan Aasiassa Siperian ohella muun muassa Mongoliassa, Keski-Aasiassa ja Afganistanissa. Hän liittyi syksyllä 1919 amiraali Aleksandr Koltšakin valkoiseen armeijaan. Koltšakin kärsittyä tappion Swanljung pakeni armeijan mukana Uralilta Siperiaan, haavoittui ja sairastui koleraan. Lopulta hän karkasi armeijasta joulukuussa 1919 piileskellen sitten bolševikkien hallitsemassa Siperiassa vuoteen 1924 saakka kunnes pääsi siirtymään Mongolian rajan yli. Swanljung julkaisi vuonna 1928 näistä seikkailuistaan kirjan Ajettuna kuin villieläin : muistelmia Siperiasta joka ilmestyi samanaikaisesti englanniksi, espanjaksi, ruotsiksi ja suomeksi.[1][2][3]

Kristian Swanljung on haudattu Nuijamaan hautausmaalle.[4]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ajettuna kuin villieläin : muistelmia Siperiasta. WSOY 1928 (ilmestyi samanaikaisesti englanniksi (Men and monsters), espanjaksi, ruotsiksi ja suomeksi)
  • Manifestin jälillä : Venäjällä, Afganistanissa ja Siperiassa vuonna 1918. WSOY 1929
  • Om Ryska ikoner. Finsk tidskrift 12/1936

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.