Koulukatu (Joensuu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joensuun yhteiskoulun lukion rakennuksessa toimii myös Joensuun seudun kansalaisopisto. Aiemmin se oli myös Itä-Suomen liikuntaopiston toimipaikka.
Joensuun lyseon rakennus toimii nyt taidemuseona. Kuva Koulukadun puolelta.
Entinen Joensuun tyttölyseon ja Joensuun lyseon lukion rakennus.
Joensuun vanhin asuinkivitalo Niskakatu 18:ssä, Koulukadun kulmassa.

Koulukatu on katu Joensuun keskustassa. Sen varrella on tällä hetkellä kaksi koulua: Joensuun yhteiskoulun lukio ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän ammattiopisto. Koulukatu on yli kilometrin pituinen. Se alkaa Eteläkadulta ja päätyy Kajaanintien alkuun; se on kaupungin sisääntuloväylä.

Kadun varrella on itäpuolella (eteläpäästä alkaen):

Kadun länsipuolella:

Suurin osa kadunvarren taloista on asuinkerrostaloja. Liiketaloja on kadun keskivaiheilla. Omakotitaloja on kadun pohjoispäässä. Poikkikadut ovat etelästä lueteltuna Eteläkatu, Louhelankatu, Papinkatu, Kalastajankatu, Malmikatu, Suvantokatu, Koskikatu, Siltakatu, Niskakatu, Yläsatamakatu, Sairaalakatu, Pohjoiskatu ja Rauhankatu.

Liikennevalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulukadun liikennevalot ovat Koskikadun, Niskakadun ja Yläsatamakadun (2014) risteyksissä. Suvantokadun risteykseen valmistui liikenneympyrä vuonna 2015, Siltakadun risteykseen 2020 ja Rauhankadun risteykseen 2023 [3]. Koulukatu on etuajo-oikeutettu Suvantokadun ja Rauhankadun välillä liikenneympyröitä lukuun ottamatta.

Taideteoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suvantokadun liikenneympyrässä on Hannu Sirenin teos Rinkeli (2015).
  • Siltakadun liikenneympyrässä on Liisa Nikitin teos Punos (2021).[4]
  • Ylioppilastalon seinässä on Teppo Laurinollin reliefi Marionetit (1984)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Samu Aarnio: Funkis Karjalassa. Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys. 2016, s. 80
  2. Kimmo Nevalainen: Näyttämö-teatteri muutti Lyseon lukion jumppasaliin, josta on muunneltu toimiva black box. Karjalainen, 18.12.2021, s. 14,15.
  3. Helen Hyttinen: Koulukadun ja Rauhankadun risteys Joensuussa on taas avattu liikenteelle Karjalainen. 7.11.2023. Viitattu 9.11.2023.
  4. Marita Jalkanen: Ympyröiden uusin on Punos. Karjalainen, 4.6.2021, s. A7.