Keski-Uudenmaan poliisilaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keski-Uudenmaan poliisilaitos oli Suomen poliisilaitos, jonka alueeseen kuuluivat Hyvinkään, Järvenpään ja Keravan kaupungit sekä Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan kunnat. Poliisilaitoksen vastuu-alueella oli noin 213 000 asukasta.[1] Se perustettiin vuoden 2009 alussa yhdistämällä Hyvinkään ja Järvenpään kihlakuntien poliisilaitokset, ja lisäksi siihen liitettiin Mäntsälän kunta Orimattilan kihlakunnasta sekä Pornaisten kunta Porvoon kihlakunnasta.

Poliisiasemia toimi Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä ja Nurmijärvellä.[1]

Poliisin hallintouudistuksen (PORA-III) seurauksena valtioneuvosto antoi kesällä 2013 asetuksen, jolla poliisilaitosten määrää vähennettiin yhteentoista vuoden 2014 alussa. Keski-Uudenmaan poliisilaitos liitettiin 1. tammikuuta 2014 osaksi uutta, toimialueeltaan laajempaa Itä-Uudenmaan poliisilaitosta. Poliisilaitoksen päätoimipiste on tämän jälkeen Vantaan poliisitalolla Tikkurilassa. Poliisiasemat Nurmijärvellä, Hyvinkäällä, Keravalla ja Mäntsälässä jatkoivat toimintaansa.[2][3]

Poliisilaitos jakautui esikunnan, poliisipalveluiden ja lupahallinnon toimintalinjaan.

Esikuntapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esikunta koordinoi, ohjaa ja seuraa poliisilaitoksen toimintaa sekä henkilöstön ja määrärahojen käyttöä siten, että voimavarat kohdentuvat toimintojen ylläpitämisen ja kehittämisen kannalta tarkoituksenmukaisesti. Esikunta on organisaatiota tukeva yksikkö, jonka tehtävänä on huolehtia kaikesta ei-operatiivisesta toiminnasta. Esikunta toimi Järvenpään poliisiasemalla.

Poliisipalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisipalveluiden linja jakaantui hälytys- ja valvontatoimintoihin ja rikostorjuntatoimintoihin. Poliisipalvelutoiminnot jakautuivat itäiseen ja läntiseen alueeseen. Itäiseen alueeseen kuuluivat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Pornainen ja Tuusula (pois lukien Jokelan taajama). Läntiseen alueeseen kuuluivat Hyvinkää, Nurmijärvi ja Jokelan taajama Tuusulassa.

Lupapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupapalveluilla on toimipisteet Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä ja Nurmijärvellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Keski-Uudenmaan poliisilaitos poliisi.fi. Viitattu 20.9.2013.
  2. Poliisihallinnon uudistus etenee − poliisilaitosten toimialueet ja toimipisteiden sijaintipaikat päätetty 13.6.2013. Sisäministeriö, intermin.fi. Arkistoitu 21.9.2013. Viitattu 20.9.2013.
  3. Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien (pdf) 14.6.2013. Sisäministeriö, intermin.fi. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 20.9.2013.