Kanavansuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanavansuu on kaupunginosa Lappeenrannan itäosissa, noin kahdeksan kilometrin päästä keskustasta. Kaupunginosa sijaitsee aivan Saimaan kanavan vieressä. Asukkaita Kanavansuulla on noin 1500.

Alue kuului Lauritsalan kauppalaan sen toimintavuosina 1932–1967.

Kanavansuulla järjestettiin asuntomessut vuonna 1999, jolloin kaupunginosaan rakennettiin runsaasti uusia rakennuksia. Alue koostuu omakotitaloista ja kerrostaloista.

Kaupunginosassa oli alakoulu ja päiväkoti. Yrityksiä on kaksi: EL Tuote ja eläinlääkäri. Lisäksi alueella on vanha telakka-alue ja lopetettu kioski.

Alueen asioita hoitaa Mälkiä-Kanavansuun asukasyhdistys ry.[1]

Lauritsalan vedenkorkeuden mittausasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanavansuussa sijaitsee Pien-Saimaan vedenkorkeuden mittausasema, joka on Suomen vanhin järven pinnankorkeutta ja jäänpaksuutta seuraava mittausasema. Asema on toiminut vuodesta 1847 alkaen. Vuoteen 1933 saakka vedenkorkeus mitattiin parruun kiinnitetystä asteikosta, joka luettiin päivittäin. Vuonna 1933 rantakallion kupeeseen valmistui vedenkorkeusasema ja siirryttiin vedenkorkeuden seurannassa mareografin käyttöön. Nykyisin tieto kerätään paineanturien avulla ja mitattu tieto on reaaliajassa. Rantakalliossa näkyy Saimaan suurtulvan vedenkorkeus vuodelta 1899, jota kutsutaan niin sanotuksi valarikon viivaksi. Jään paksuutta on mitattu asemalla vuodesta 1917 saakka. Mittaukset toteutetaan kolme kertaa kuukaudessa. Lauritsalassa Saimaa jäätyy keskimäärin 27.11. Yli satavuotisen mittaussarjan historia kertoo, että jää on vuosikymmenien kuluessa ohentunut ja jääpeiteaika lyhentynyt.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mälkiä-Kanavansuun asukasyhdistys ry: Kanavansuu malkiakanavansuu.fi. Viitattu 25.3.2022.
  2. Pinnankorkeus piensaimaa.fi. Viitattu 6.8.2022.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.