Kabaree

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Théophile Steinlen, La tournée du Chat Noir de Rodolphe Salis, 1896.

Kabaree on viihteen muoto, joka yhdistää laulua, tanssia, komediaa ja teatteria. Tyypillisesti kabareeta esitetään ravintoloissa ja yökerhoissa, joissa yleisö istuu pöytien ääressä nauttien samalla drinkkejä. Tunnetuimpia kabareeravintoloita lienevät Moulin Rouge sekä Lido de Paris.

Kabaree sai alkunsa Pariisissa belle époque -aikakaudella 1800-luvun loppupuolella. Ihmiset viihtyivät kabareissa, sillä siellä saattoi syödä, tupakoida ja jutella ottamatta hattua pois päästä, eikä tarvinnut noudattaa kaikkia yhteiskunnan sääntöjä. Hinnat olivat halpoja, ja kabareissa kävivät niin rikkaat kuin työväenluokkakin. 1900-luvulla ensimmäisen maailmansodan lähestyessä hinnat nousivat, ja kabaree muuttui vain rikkaiden huviksi.

Ranskalainen kabaree[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kabareeravintola, Rodolphe Salis’n ”cabaret artistique”, avattiin Montmartreen vuonna 1881. Sille annettiin pian uusi nimi Le Chat Noir (’Musta kissa’). Siitä tuli paikka, jossa aloittelevat kabaree-esiintyjät kokeilivat uusia esityksiään. Varhaisten kabareiden tyypillinen ohjelma sisälsi lausuntaa, varjoteatteria, lauluja sekä stand up -komediaa.[1]

Moulin Rouge rakennettiin vuonna 1889 Pigallen punaisten lyhtyjen alueelle lähelle Montmartrea. Se on kuuluisa katollaan olevasta suuresta punaisesta tuulimyllystä. Moulin Rougessa tavallisesti esiintyi ensimmäisenä can-can-tanssijoita, jonka jälkeen useita merkittäviä varieteetähtiä esiintyi.[1]

Folies Bergère houkutteli suuria väkijoukkoja, vaikka se oli kalliimpi kuin muut kabareeravintolat. Se oli suosionsa huipulla 1890-luvulta 1920-luvulle. Siellä esiintyi muun muassa Joséphine Baker.

Champs-Élysées-kadulla sijaitseva Le Lido perustettiin vuonna 1946. Siellä on esiintynyt useita kuuluisia henkilöitä kuten Édith Piaf, Ohukainen ja Paksukainen, Shirley MacLaine, Elton John, Marlene Dietrich, Maurice Chevalier ja Noël Coward.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cabaret Encyclopædia Britannica. Viitattu 5.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]