Jean-Louis Gassée

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jean-Louis Gassée (s. maaliskuu 1944 Pariisi, Ranska) aloitti tietoteknisen uransa 1970-luvulla Hewlett-Packardilla. 1981 Apple palkkasi hänet johtamaan Applen Ranskan yksikköä, ja 1985 hän siirtyi Yhdysvaltoihin, Piilaaksoon Applen tuotekehittelypuolen johtoon. Hän lähti Applelta vuonna 1990 perustaakseen yhtiön Be Inc. Vuonna 2001 PalmOne osti yhtiön. Gassée työskenteli sen jälkeen eri yrityksissä, ja on marraskuusta 2004 ollut PalmSourcen johtoryhmän jäsen. 24. toukokuuta 2005 hänet nimitettiin PalmSourcen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.

Gassée tunnetaan parhaiten Be-yhtiön perustajana.

Ura alkaa HP:lla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean-Louis Gassée opiskeli 1950-luvulla ensin Isossa-Britanniassa katolisessa sisäoppilaitoksessa. Hän halusi tulla matemaatikoksi, ja opiskeli Orsayn teknillisessä korkeakoulussa (Faculté d'Orsay) Pariisissa, mutta joutui jättämään opintonsa kesken isänsä taloudellisten vaikeuksien takia. Opintojen keskeydyttyä hän työskenteli useissa väliaikaisissa työpaikoissa, mm. tarjoilijana strippibaarissa, vakuutusmyyjänä ja myi myös taskulaskimia.

Gasséen ura tietotekniikan parissa alkoi 24-vuotiaana 1968, kun Hewlett-Packard palkkasi hänet tuomaan uuden tietokonemallin, HP 9100A:n markkinoille. Hänet ylennettiin myöhemmin HP:n Euroopan osaston myyntipäälliköksi. Gassée työskenteli HP:lla kuusi vuotta.

HP:n jälkeen Gassée oli Data Generalilla viisi vuotta, aloittaen Ranskan yksikön pääjohtajana, ja loppuaikoina hän oli vastuussa Euroopan ja Lähi-idän markkina-alueista. Sen jälkeen hänet palkattiin Exxonin Ranskan osaston pääjohtajaksi. 18 kuukautta myöhemmin hän siirtyi töihin Applelle helmikuussa 1981. Apple oli juuri laajentamassa markkinoitaan Eurooppaan.

Gasséen johtamana Applen Ranskan osastosta tuli pian yhtiön tuottoisin haara Yhdysvaltain ulkopuolella, ja vuonna 1982 hänet nimettiin myös "Apple Education"-säätiön johtoon. Vuonna 1985 hänet siirrettiin Applen markkinointipuolen johtoon USA:han, vain kuukausi Steve Jobsin eron jälkeen. Myöhemmin hän toimi myös tuotekehityspuolen johdossa, kunnes lähti Applelta 1990 John Sculleyn, Applen silloisen toimitusjohtajan toimesta.

Be, Inc. syntyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Be Incorporated

Applen jälkeen Gassée mietti vaihtoehtoja, ja harkitsi jopa ostavansa CompuServen tai Commodorelta Amigan, mutta ei päässyt sopuun hinnoista. Vuoden 1990 loppupuolella Gassée ja hänen entinen työtoverinsa Applelta, Steve Sakoman, ryhtyivät suunnittelemaan uutta tietokonetta AT&T:n Hobbit-suorittimen ympärille. Siitä oli tuleva BeBox. Ensimmäisen emolevyn prototyypin valmistuttua Gassée päätti perustaa yhtiön markkinoimaan uutta tuotetta, ja palkkasi 1991 kolme työntekijää lisää laitteisto- ja ohjelmistokehitykseen, erityisesti kehittämään uutta käyttöjärjestelmää, BeOSia.

Työnteko jatkui vuoteen 1994 asti, jolloin AT&T veti lopulta suorittimen pois markkinoilta vähäisen kiinnostuksen vuoksi. BeOS sovitettiin PowerPC-suorittimelle, samoin BeBox. Gassée esitteli uusia tuotteita Agenda 95 -messuilla, vaikka olisi omien sanojensa mukaan halunnut esitellä tuotetta mieluummin ryhmälle ohjelmistokehittäjiä, jotka olisivat ymmärtäneet paremmin, mistä on kyse. Esitys sai kuitenkin raikuvat aplodit, ja yhtiö sai monia uusia rahoittajia.

Vuonna 1996 Apple julkaisi PowerMac-perheen, joka käytti PowerPC 603-suoritinta. Gassée koetti myydä yhtiönsä kesäkuussa 1996 Applelle, koska halusi sovittaa käyttöjärjestelmänsä Applen uuteen tuotelinjaan, mutta Applen mielestä $250 miljoonan hinta oli liian kova ja osti sen sijaan NeXTSTEPin. Gassée masentui.

Samana vuonna BeBox-koneita myytiin satoja, mutta toimitusvaikeuksien takia niiden kehittäminen lopetettiin 1997. Gassée suuntasi resurssit käyttöjärjestelmän kehittämiseen. BeOS sovitettiin PowerPC-pohjaisille Macintosh-klooneille sekä Intel-pohjaisiin PC-koneisiin.

Vuonna 2000 yhtiö julkisti kehittävänsä BeOSista version Internet-päätelaitteisiin. Tuote olisi nimeltään BeIA. Vaikka useat kaupalliset yhtiöt kiinnostuivat tuotteesta, mukaan lukien Sony, Be joutui lopulta taloudellisiin vaikeuksiin ja sen osti Palm (nyk. PalmOne) 2001.

Yhtiön käyttöjärjestelmällä, BeOSilla, on kulttikäyttöjärjestelmän asema, mutta yhtiö ei oikein koskaan ollut voitollinen.

Suuntana uudet tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gassée lähti yhtiönsä johdosta 31. joulukuuta 2001. Hän työskenteli eri tehtävissä, muun muassa Computer Access Technology Corporationin pää- ja toimitusjohtajana. Hänet valittiin marraskuussa 2004 PalmSource-yhtiön johtokuntaan, ja 24. toukokuuta 2005 hänet nimitettiin PalmSourcen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Hän toimii johtokunnan jäsenenä myös useissa muissa yrityksissä, kuten 3Com, Electronics for Imaging ja Logitech.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haastatteluja:

Muuta: