Janus (kuu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Janus
Löytäminen
Löytäjät Audouin Dollfus
Löytöaika 1966
Kiertoradan ominaisuudet
Planeetta Saturnus
Keskietäisyys 151 472 km
Eksentrisyys 0,007
Kiertoaika 0,6959 d
Inklinaatio 0,20°
Fyysiset ominaisuudet
Päiväntasaajan halkaisija 194 × 190 × 154 km
Pinta-ala – km2
Massa 1,98 × 1018 kg
Keskitiheys 0,65 g/cm3
Painovoima pinnalla ~0,017 m/s2
Pyörähdysaika 22 h 37 min 5 s
Akselin kaltevuus
Albedo 0,5
Pinnan lämpötila alin: K
Kaasukehän ominaisuudet
Kaasunpaine

Janus on Saturnuksen kuu. Se tunnetaan myös tunnuksella Saturnus X. Kuu on nimetty roomalaisen mytologian Januksen mukaan.

Löytäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janus kiertää käytännössä samaa rataa kuin Epimetheus. Tähtitieteilijät olettivat aluksi että kappaleita olisi vain yksi tällä kiertoradalla ja heillä oli vaikeuksia sovittaa yhteen kahden eri kappaleen havaintoja. Audouin Dollfus'ta pidetään Januksen löytäjänä 15. joulukuuta 1966.[1] Kohteelle annettiin väliaikainen tunnus S/1966 S 2. Tätä ennen Jean Texereau oli valokuvannut Januksen 29. lokakuuta 1966 tunnistamatta sitä.[2] 18. joulukuuta 1966 Richard L. Walker teki havainnon jota nyt pidetään Epimetheuksen löytämisenä.[3]

Lokakuussa 1978 Stephen M. Larson ja John W. Fountain oivalsivat että vuoden 1966 havainnot selitettäisiin parhaiten kahdella eri kappaleella jotka jakavat saman kiertoradan. Voyager 1-luotain vahvisti Januksen olemassaolon 1. maaliskuuta 1980. IAU nimesi kuut virallisesti Janukseksi ja Epimetheukseksi 1983.

Kiertorata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janus ja Epimetheus. Kuiden läheisyys on optinen illuusio, Janus oikealla on noin 40 000 km kauempana kuin Epimetheus.

Janus ja Epimetheus kiertävät käytännössä samaa rataa Saturnuksen F- ja G-renkaiden välissä. Kiertoratojen keskietäisyyden ero on vain 50 km. Koska lähemmällä kiertoradalla olevan kappaleen nopeus on suurempi se saavuttaa ulommalla kiertoradalla olevaa kappaletta. Januksen halkaisijan ollessa 178 km ja Epimetheuksen 115 km näyttäisi siltä että kappaleet törmäävät toisiinsa. Kuitenkin sisemmän kuun saavuttaessa ulompaa kuuta niiden keskinäinen vetovoima lisää sisemmän kuun liike-energiaa ja nostaa sen kiertorataa aiheuttaen samalla nopeuden hidastumisen. Samalla ulompi kuu menettää saman määrän liike-energiaa ja putoaa alemmalle kiertoradalle nopeuden samalla lisääntyessä. Kuut vaihtavat näin kiertoratoja ja alkavat etääntyä toisistaan, eivätkä ne lähesty koskaan toisiaan lähemmäksi kuin 10 000 km. Kiertoratojen vaihtaminen tapahtuu noin neljän vuoden välein, edellisen kerran 2010. Ilmiö on ainutlaatuinen Aurinkokunnassa tämänhetkisen tiedon mukaan.

Fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janus on laajalti kraattereiden peittämä ja siellä on useita yli 30 km halkaisijaltaan olevia kraattereita mutta vähän suoraviivaisempia yksityiskohtia. Januksen alhainen tiheys ja korkea heijastuskyky osoittavat sen olevan todennäköisesti erittäin huokoinen jäinen kappale. Näissä arvoissa on kuitenkin paljon epävarmuutta ja tämä vaatii vahvistusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]