James J. Archer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James J. Archer

James Jay Archer (19. joulukuuta 181724. lokakuuta 1864) oli lakimies, Yhdysvaltain armeijan sotilas Meksikon–Yhdysvaltain sodassa ja konfederaation kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa. Jouduttuaan vangiksi Gettysburgin taistelussa Archer oli ensimmäinen Robert E. Leen komentaman Pohjois-Virginian armeijan kenraali, joka vangittiin.selvennä

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archer syntyi Bel Airissa Marylandissa John ja Ann Stump Archerille, rikkaaseen sotilasperheeseen. Hän valmistui Princetonista vuonna 1835 ennen kuin meni Baconin Collegeen Georgetownissa, Kentuckyssa. Hän sai kevyestä olemuksestaan lempinimen ”Sally” Princetonissa. Hän opiskeli lakia Marylandin yliopistossa ja läpäisi loppukokeen. Hän aloitti onnistuneen lainharjoittamisen. Kun Meksikon–Yhdysvaltain sota alkoi, hän lähti sotaan vapaaehtoisena kapteenina, osallistui Yhdysvaltain armeijassa lukuisiin taisteluihin, ja mainittiin urheudesta Chapultepecissa ja ylennettiin väliaikaiseksi majuriksi. Hän muutti Texasiin vuonna 1848 ja haavoittui siellä kaksintaistelussa Andrew Porteron kanssa; hänen toinen kaksintaistelunsa oli Thomas J. Jacksonin kanssa. Palattuaan Marylandiin Archer jatkoi lain harjoittamistaan, mutta päätti vuonna 1855 liittyä armeijaan kapteeniksi 9. USA:n jalkaväkeen, jossa hän palveli Tyynenmeren lounaisella ranta-alueella.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sisällissota alkoi, Archer oli sijoitettu Fort Walla Wallaan Washingtonin territorioissa. Hän erosi palveluksesta 14. toukokuuta 1861, matkusti etelään ja liittyi Konfederaation armeijaan vakinaisen väen kapteenina. Hänet nimitettiin pian everstiksi 5. Teksasin jalkaväkeen, ja palveli entinen Teksasin senaattori Louis T. Wigfallin organisoimassa prikaatissa. Sen jälkeen kun prikaatinkenraali John Bell Hood otti komennon Teksasin prikaati taisteli Virginian niemimaalla käydyissä taisteluissa. Archer taisteli kunniakkaasti Eltham's Landingissa ja Seven Pinesissa, mutta ei koskaan saanut teksasilaistensa suosiota, koska nämä pitivät häntä "tyrannina".

Hänet ylennettiin prikaatinkenraaliksi 3. kesäkuuta 1862, ja hän sai kolmen Tennesseen rykmentin komennon, joiden päällikkö Robert H. Hatton oli kaatunut Seven Pinesissa. Myöhemmin kesäkuussa Archerin prikaati liittyi viiteen muuhun muodostamaan "Kevyen divisioonan" kenraalimajuri A. P. Hillin alaisuuteen. Myöhemmin kaksi muuta rykmenttiä liittyi Archerin prikaatiin. Hän taisteli hyvin Seven Daysin taisteluissa, Cedar Mountainissa, ja toisessa Bull Runissa, missä hevonen kuoli hänen altaan. Hänen miehensä nimittivät häntä "Pikku tappelukukoksi" hänen kevyen rakenteensa ja hurjan asenteensa vuoksi taistelukentällä.

Maryland-kampanjan aikana syyskuussa 1862, Archer kärsi sairaudesta, joka pakotti hänet johtamaan prikaatiaan ambulanssista sillä hän oli liian sairas ratsastaakseen. Hänen miehensä tekivät pikamarssin Harpers Ferrystä ja saapuivat Sharpsburgiin unionin IX armeijakunnan vasemmasta sivustasta. Hurjassa hyökkäyksessä Archer ajoi vihollisen takaisin ja valtasi uudestaan konfederaation tykistöpatterin. Kolme päivää myöhemmin Shepherdstownin taistelussa Archer ja prikaatinkenraali William Dorsey Pender johtivat hyökkäystä, joka ajoi vihollisen takaisin Potomac-joen poikki ja antoi Leen armeijalle tilaisuuden livahtaa takaisin Virginiaan. Huolimatta jatkuvasta sairastelustaan Archerin johtajuus toi prikaatille voitot Fredericksburgissa ja Chancellorsvillessä.

Vankina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1863 Gettysburg-sotaretken aikana Archerin terveys jatkoi heittelyä kesän kuumuudessa tehdyistä marsseista ja kosteudesta johtuen. Hänen prikaatinsa oli nyt osa kenraalimajuri Henry Hethin divisioonaa. Saapuen Gettysburgiin 1. heinäkuuta 1863 Archerin joukot kahakoivat liittovaltion John Bufordin johtaman ratsuväen kanssa yli kaksi tuntia, ennen kuin unionin jalkaväki teki vastahyökkäyksen mukaan lukien kuuluisalla rautaprikaatilla. Archerin miehet olivat luultavasti niitä, jotka tappoivat unionin komentajan kenraalimajuri John F. Reynoldsin (oikea kuolinsyy on kiistanalainen), mutta ajettiin nopeati Willoughby Runin poikki, missä uupunut Archer suojautui pusikkoon. Unionin sotamies Patrick Maloney 2. Wisconsinista otti Archerin kiinni ja ohjasi hänet vihollislinjojen taakse missä hän lyhyesti tapasi vanhan kollegansa, unionin kenraalimajuri Abner Doubledayn. Archerista tuli ensimmäinen sotavangiksi joutunut Pohjois-Virginian armeijan kenraali sen jälkeen kun Lee oli ottanut komennon. Birkett D. Fry otti Archerin prikaatin komennon ja johti sitä Pickettin hyökkäyksessä, kun taas Archer ja hänen nuorempi veljensä ja kenttäadjutanttinsa Robert Harris Archer (1820–1878) lähetettiin Fort Delawareen käsittelyyn.

Archer, monien muiden Gettysburgissa vangittujen upseerien tapaan, lähetettiin Johnson's Islandin vankileiriin Eriejärven rannalle, missä hänen terveytensä romahti altistumisesta Ohion ilmastolle. Hän kirjoitti kirjeen konfederaation sotahallinnolle, missä hän neuvoi juonen vartijoiden kukistamisesta, mutta salaliittolaiset olisivat tarvinneet hallituksen apua miesten saamiseksi kotiin. Lähes vuoden vankeuden jälkeen hänet lähetettiin 600 muun upseerin kanssa eri vankiloista Fort Delawareen. Suunnitelmana oli lähettää heidät Morris Islandiin Etelä-Carolinaan, paikkaan joka oli konfederaation tykin jatkuvan tulen alaisena. Archer ja toiset olisivat panttivankeja, ja estäisivät suuremman pommituksen. Suunnitelma ei toteutunut. Archer vaihdettiin viimein vankienvaihdossa myöhäiskesällä 1864, ja hän liittyi uudestaan armeijaan. 9. elokuuta hän sai käskyn ilmoittautua Tennesseen armeijaan Hoodin alaisuuteen Atlantassa, mutta kaksi päivää myöhemmin käsky peruttiin ilmeisesti hänen huonon terveytensä vuoksi. Hän matkusti Petersburgiin Virginiaan, ja komensi vanhaa prikaatiaan ja palveli lyhyen aikaa Petersburgin piirityksessä ennen kuin hänen terveytensä romahti kokonaan Peeblesin farmin taistelun jälkeen. Hän kuoli Richmondissa Virginiassa, ja haudattiin sinne Hollywoodin hautausmaahan. Hän ei ikinä ollut naimisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Brigadier General James T. Archer." Confederate Veteran Vol. 8, No. 2, 1900.
  • Eicher, John H., & Eicher, David J., Civil War High Commands, Stanford University Press, 2001, ISBN 0-8047-3641-3.
  • Heidler, David S., and Heidler, Jeanne T., "James Jay Archer", Encyclopedia of the American Civil War: A Political, Social, and Military History, Heidler, David S., and Heidler, Jeanne T., eds., W. W. Norton & Company, 2000, ISBN 0-393-04758-X.
  • Tagg, Larry, The Generals of Gettysburg, Savas Publishing, 1998, ISBN 1-882810-30-9.
  • Warner, Ezra J., Generals in Gray: Lives of the Confederate Commanders, Louisiana State University Press, 1959, ISBN 0-8071-0823-5.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:James J. Archer