A. P. Hill

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ambrose Powell Hill

Ambrose Powell Hill (9. marraskuuta 18252. huhtikuuta 1865) oli etelävaltioiden kenraali USA:n sisällissodassa. Hän saavutti mainetta Hillin kevyeksi divisioonaksi kutsutun joukko-osaston johdossa, ja tuli myös yhdeksi kenraali Stonewall Jacksonin tunnetuimmista alaisista. Hän myös komensi yhtä Robert.E.Leen komentaman Pohjois-Virginian armeijan armeijakuntaa, ennen kuin kaatui taistelussa.[1]

A.P. Hill eli Pikku Powell, kuten hänen sotilaansa häntä kutsuivat, syntyi Culpeperissä Virginiassa 1825. Hän kävi USA:n sotilasakatemian josta valmistui vuonna 1847. Hänet komennettiin USA:n 1.tykistöön jossa palveli toisena luutnanttina. Hän otti osaa Meksikon sotaan ja ylennettiin ensimmäiseksi luutnantiksi syyskuussa 1851. Vuodesta 1855 vuoteen 1860, Hill työskenteli USA:n rannikkovartiostossa.lähde?

Vuonna 1859 hän nai Kitty Morgan McClung-nimisen nuoren lesken, jolloin Hillistä tuli kahden tulevan etelävaltioiden ratsuväenkenraalin John Hunt Morganin ja Basil W. Duken lanko.[2]

Maaliskuussa 1861 juuri ennen sisällissotaa Hill erosi armeijasta. Kun Virginia erosi unionista, Hillistä tuli 13. virginialaisen jalkaväkirykmentin majuri ja hän löysyikin pian itsensä Bull Runnin taistelukentältä. Hänestä tuli prikaatinkenraali seuraavassa helmikuussa.lähde?

Virginian niemimaalla käytyjen taistelujen aikana 1862 hänet ylennettiin jälleen kunnostauduttuaan Williamsburgin taistelussa. Hänestä tuli kenraalimajuri ja yksi Leen luottoupseereista. Hillin kevyt divisioona, joka oli yksi etelävaltioiden armeijan suurimpia, kunnostautui Seven Daysin, Cedar Mountainin, toisen Bull Runin, Antietamin ja vielä Fredericksburgin taisteluissa. Hänen divisioonansa oli osa Stonewall Jacksonin armeijakuntaa. Sen jälkeen kun Jackson haavoittui kuolettavasti Chancellorsvillessä toukokuussa 1863, Hill otti armeijakunnan komennon ja haavoittui itsekin.

Jacksonin kuoleman jälkeen Hill ylennettiin kenraaliluutnantiksi ja hänestä tuli Leen kolmannen armeijakunnan komentaja, jota hän johti Gettysburgin kampanjassa 1863, saman vuoden syyskampanjaa ja Overlandin kampanjaa sekä Petersburgin piiritystä 1864–65. Hill kaatui Petersburgin taistelussa 2. huhtikuuta 1865. Unionin sotias, korpraali John W. Mauck 138. Pennsylvanian rykmentistä onnistui ampumaan hänet hengiltä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A. P. Hill (1825–1865) Encyclopedia Virginia
  2. Ambrose Powell Hill The Latin Library
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta A. P. Hill.