Hubert de Givenchy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kreivi Hubert James Marcel Taffin de Givenchy (s. 21. helmikuuta, 1927, Beauvais, Ranska) on ranskalainen aristokraatti ja muotisuunnittelija, jonka nimeä kantaa vuonna 1952 perustettu Givenchyn muotitalo.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muotia nuoresta asti rakastanut Hubert de Givenchy muutti seitsemäntoistavuotiaana, vuonna 1945, Pariisiin sukulaisten ja ystäviensä rohkaisemana. Aluksi Givenchy työskenteli Jacques Fathin assistenttina, ja vuonna 1946 siirtyi kuvataiteilija Christian Bérardin suosittelemana Robert Piquetille töihin. Tätä seurasivat työskentely Lucien Lelongin ja Christian Diorin muotitaloissa vuonna 1947. Samana vuonna hän asettui lopulta töihin René Gruaun suosittelemana muotisuunnittelija Elsa Schiaparellin Place Vendômella sijaitsevaan vaatekauppaan. Työskenneltyään Schiaparellilla vuoteen 1951 asti, Givenchy päätti ruveta valmistelemaan oman muotitalonsa perustamista.

Givenchyn muotitalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubert de Givenchy avasi muotitalonsa vuonna 1952, ja 2. helmikuuta esitteli ensimmäisen haute couture-kokoelmansa. Kokoelma esitteli ajankuvaansa nähden erittäin rentoja asuja, ja käytti raakaa puuvillaa materiaalina. Tuota materiaalia ei oltu ennen käytetty muissa kuin kokoelmin suunnittelu- ja sovitusvaiheessa. Givenchy myös lanseerasi käsitteen "separates"; kokopitkän mekon sijasta paitapusero ja hame. Näin esimerkiksi vaatteitten yhdistelystä tuli helpompaa. Kaksi vuotta myöhemmin Givenchy oli ensimmäinen suuren luokan muotisuunnittelija, joka teki luksus-tyylisen valmisvaatekokoelman, Givenchy Universitén.

Givenchyllä oli monia kuuluisia ja uskollisia asiakkaita, kuten Grace Kelly ja Greta Garbo. Näistä asiakassuhteista ehkä kuuluisimpana pidetään Givenchyn ja Audrey Hepburnin vuonna 1953 alkanutta yhteistyötä. Givenchy suunnitteli Hepburnin kuuluisien klassikkoelokuvien kuten Sabrina ja Aamiainen Tiffanyllä puvustuksen sekä suunnitteli myös lukuisia asuja, joita Hepburn käytti yksityiselämässään. Muoti-ikoniksi kohonneen Hepburnin ja muotisuunnittelija Givenchyn työsuhde kesti neljänkymmenen vuoden ajan. Hepburn oli myös Givenchyn ensimmäisen parfyymin, L'Interdit, mannekiinina vuonna 1957. Hajuveden tuoman suosion myötä Givenchystä tuli myös tuttu nimi Yhdysvalloissa.

Ensimmäisen miestenmuotikokoelmansa nimeltä Gentleman Givenchy Hubert de Givenchy esitteli vuonna 1973. 1970-luvulla Givenchy lanseerasi myös ensimmäiset lisenssinsä taatakseen muotitalonsa pitkäikäisyyden. Tämän jälkeen muotitalon valikoimaan lisättiin monia muita tuotteita. Vuonna 1988 Givenchy liitti muotitalonsa luksustuotteisiin erikoistuneeseen yhtiöön LVMH Louis Vuitton Moët Hennessyyn. Eläkkeelle Givenchy vetäytyi vuonna 1995, mutta hänen muotitalonsa on yhä toiminnassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.