Himmeätädyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Himmeätädyke
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Tädykkeet Veronica
Laji: opaca
Kaksiosainen nimi

Veronica opaca
Fr.

Katso myös

  Himmeätädyke Wikispeciesissä
  Himmeätädyke Commonsissa

Himmeätädyke (Veronica opaca) on ratamokasvien (Plantaginaceae) heimoon, tädykkeiden (Veronica) sukuun kuuluva yksivuotinen kasvilaji. Himmeätädyke muistuttaa peltotädykettä (Veronica agrestis) ja kiiltotädykettä (Veronica polita). Himmeätädyke on erotettavissa peltotädykkeestä kukkien värin, hedelmien ulkonäön sekä karvoituksen perusteella. Kiiltotädykkeestä se on puolestaan erotettavissa verhiönliuskojen sekä hedelmien ulkonäön perusteella.[1]

Himmeätädyke on ruohovartinen kasvi, joka voi kasvaa noin 20 cm korkeaksi. Sen varret ovat kasvutavaltaan maanmyötäisiä. Lehdet ovat mattamaisen harmaan- tai tummanvihreitä ja laidoiltaan nyhä- tai hammaslaitaisia. Kukat sijaitsevat yksittäin lehtihangoissa ja ovat perällisiä. Väriltään kukat ovat syvänsinisiä ja himmeätädyke kukkii keväästä loppukesälle. Verhiönliuskat ovat kapeansuikeita, tylppäkärkisiä ja leveimmillään keskeltä. Hedelminä olevat kodat ovat leveän herttamaisia, lähes kaksi kertaa pituutensa levyisiä, lyhytperäisiä sekä karvaisia.[1]

Himmeätädyke kasvaa runsasravinteisilla ihmisvaikutteisilla kasvupaikoilla, etupäässä pelloilla ja perunamailla[1]. Himmeätädykettä tavataan lähinnä Keski- ja Itä-Euroopassa, Ranskan itäosista Bulgariaan ja Venäjälle sekä pohjoisessa Norjan, Ruotsin ja Suomen eteläosiin ulottuvalla alueella[2]. Suomessa himmeätädykettä tavataan lähinnä Ahvenanmaalta sekä paikoitellen mantereelta etelärannikon tuntumasta[3]. Yksittäisiä vanhoja havaintoja on myös Oulun seudulta sekä Pohjois-Karjalasta[3].

Himmeätädykkeen tieteellinen lajinimi (opaca) tulee latinan sanasta opacus (suom. matta, mattamainen) viitaten mattavihreisiin lehtiin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Luddveronika (Veronica opaca) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 8.12.2020. (ruotsiksi)
  2. Den virtuella floran: Luddveronika (Veronica opaca) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 8.12.2020.
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Himmeätädyke (Veronica opaca) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 8.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]