Harold Bloom

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harold Bloom (s. 11. heinäkuuta 1930) on yhdysvaltalainen professori, kirjallisuusarvostelija ja kulttuurikriitikko.

Ensimmäisissä kirjoissaan (Shelley's Mythmaking, 1959, The Visionary Company, 1961, ja Blake's Apocalypse, 1963) Bloom puolusti 1800-luvun romanttisia runoja, jotka eivät vielä olleet kokeneet maineenpalautusta. Bloomin läpimurtoteos oli The Anxiety of Influence (1973). Siinä ja sitä seuraavissa kirjoissa hän esitti runoilijoiden välisiä vaikutussuhteita koskevan teoriansa ensimmäisen version. Alun perin hän rajasi sen renessanssinjälkeiseen länsimaiseen runouteen, mutta on myöhemmin laajentanut sen koskemaan kaikkea kirjallisuutta. Seuraavassa vaiheessaan Bloom kirjoitti uskontoaiheiset kirjat Ruin the Sacred Truths (1989), The Book of J (1990) ja The American Religion (1993).

Vuonna 1994 Bloom julkaisi erään tunnetuimmista teoksistaan The Western Canon. Siinä ja sen jälkeen Bloom on ollut ankara sosiopoliittisten ideologioiden valtaamien kirjallisuuskritiikkisuuntausten kriitikko. Länsimaisen kanonisen kirjallisuuden puolustamisen lisäksi Bloom on myöhempinä vuosinaan kirjoittanut William Shakespearesta kirjat Shakespeare: The Invention of the Human (1998) ja Hamlet: Poem Unlimited (2003). Bloomin mukaan Shakespeare on paitsi suurin koskaan elänyt kirjailija, myös keksinyt käsityksemme inhimillisestä persoonallisuudesta.

Bloom hoitaa Sterling-professuuria Yalen yliopistossa sekä englantilaisen ja amerikkalaisen kirjallisuuden Berg-professuuria New Yorkin yliopistossa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Western canon: The books and the school of the ages. New York: Harcourt Brace, 1994. ISBN 0-15-195747-9. Liitteet. (englanniksi)
  • Lukemisen ylistys. (How to read and why, 2001.) Suomentanut Kalevi Nyytäjä. Helsinki: Otava, 2002. ISBN 952-459-150-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.