Freelancer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee työsuhdemuotoa. Freelancer-peliä käsittelee artikkeli Freelancer (tietokonepeli).

Freelancer tarkoittaa pätkätöitä tekevää työntekijää, jolla on samanaikaisesti yksi tai useampia työnantajia. Freelancer voi olla toimeksiantoja tekevä vapaa ammattilainen tai yrittäjä. Yhteistä eri freelance-työn muodoille on työtehtävien tilapäisyys ja freelancerin mahdollisuus valita vapaasti mitä töitä tekee eri toimeksiantajille.[1]

Termi on lainattu englannista, ja se on alun perin tarkoittanut keskiaikaista palkkasotilasta. Määritelmän esitti ensimmäisen kerran Sir Walter Scott historiallisessa romaanissaan Ivanhoe.

Freelanceriuden vaihtoehtoja ovat free-verokorttilaisuusselvennä, yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen ja varsinaiset yhtiömuodot: avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta.

Freelancerilla ei ole pysyvää työsuhdetta, vaan hän työskentelee toimeksiantosuhteessa. Freelancer ei näin ollen ole palkansaaja, joten työ ei kasvata työttömyysturvan edellyttämää työssäoloehtoa. Freelancerin tulee itse hoitaa vapaaehtoiset tapaturmavakuutukset sekä pakollinen eläkevakuutus eli YEL. Freelancer voi toimia myös niin sanotulla freelanceverokortilla. Sillä olevaa pidätysprosenttia sovelletaan kaikkiin henkilön saamiin palkkioihin ja työkorvauksiin.

Yleisemmin freelancereina toimivat kulttuurialan työntekijät, esimerkiksi vapaat toimittajat, vapaat näyttelijät, vapaat valokuvaajat ja kääntäjät, esim. suomentajat.

Freelancerina toimimisessa on nähty yhteiskunnallisia ongelmia, mm. huono sosiaaliturva ja eläke, alhainen tulotaso ja ns. pakkoyrittäjäksi joutuminen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Freelance-työ akavanerityisalat.fi. Akavan Erityisalat ry. Viitattu 4.10.2012.
  2. Elina Grundström: Nykyajan torpparit. Helsingin sanomat 5.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.