Främling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Främling”
Carola Häggkvist
Singlen ”Främling” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Främling
 B-puoli ”Liv[1]
 Julkaistu 1983
 Formaatti 7” vinyyli
 Tekijä(t) Lasse Holm
Monica Forsberg
 Tuottaja(t) Lasse Holm
 Tyylilaji iskelmä
 Kesto 02.57
 Levy-yhtiö Mariann Grammofon
Listasijoitukset

Norja – 1.
Ruotsi – 5..[2][3]

Främling on ruotsalainen iskelmä vuodelta 1983. Sen sävelsi Lasse Holm ja sanoitti Monica Forsberg. Kuusitoistavuotias Carola Häggkvist esitti sen Melodifestivalen-kilpailussa 1983 ja siitä tuli hänen läpimurtonsa. Sävelteos voitti kyseisen kilpailun: se sai 88 pistettä. Samana vuonna Münchenissä pidetyssä Eurovision laulukilpailussa "Främling" sijoittui kolmanneksi. Se sai täydet 12 pistettä Norjalta ja Saksalta.[4]

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carola levytti "Främlingistä" myös saksan-, hollannin- ja englanninkieliset versiot "Fremder", "Je ogen hebben geen geheimen"[5] ja "Love isn't Love"[6]. Kappaleesta tehtiin myös suomenkielinen versio, "Muukalainen", jonka tulkitsi Meiju Suvas. Finn Evensen kirjoitti kappaleeseen humoristisen norjankielisen tekstin nimeltään "Strømling".

Sanoitus ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Främling" alkaa noin kahdeksan sekuntia kestävällä introlla, jonka melodia vastaa kertosäettä. Ensimmäisessä säkeistössä laulun minä-kertoja asettaa muukalaiselle kysymyksiä ja pyyntöjä: "Främling, vad döljer du för mig I dina mörka ögon" ja edelleen "En främling, så känner jag för dig Jag ber dig, låt mig få veta". Silta-osiossa kiinnostus kohoaa "Vem vill du vara". Kertosäkeessä minä-kertoja rinnastaa muukalaisen kätkemän salaisuuden Mona Lisan hymyyn: "Som Mona Lisa har sitt leende Så gömmer också du en hemlighet". Hän haluaa myös, että muukalainen tekee aloitteen: "Ta första stegen och visa mig vägen i kväll", ja uskoo rakkauden etenevän "Sen blir vår kärlek aldrig främmande igen". Kertosäkeen ja toisen säkeistön väliin on sijoitettu intron toistava kahdeksansekuntinen välisoitto. Toinen säkeistö on huomattavasti ensimmäistä lyhyempi ja siitä edetään sillan kautta kertosäkeeseen. "Främling" päättyy ilman loppuhäivytystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Discogs / Carola Häggkvist ‎– Främling / Liv Discogs. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
  2. Norwegiancharts.com 2017. Hung Medien. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  3. Swedishcharts.com 2017. Hung Medien. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  4. ESC History esc-history.com. Arkistoitu 24.3.2016. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
  5. Svensk mediedatabas Kungliga biblioteket. Viitattu 8.3.2017. (ruotsiksi)
  6. Svensk mediedatabas Kungliga biblioteket. Viitattu 8.3.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]