Crash Bandicoot 3: Warped

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crash Bandicoot 3: Warped
Crash warped.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Universal Interactive Studios
Ohjaaja Jason Rubin
Tuottaja Grady Hunt
Taiteilija(t) Charles Zembillas
Säveltäjä(t) Mutato Muzika
Josh Mancell
Pelisarja Crash Bandicoot
Pelimoottori Havok
Julkaisupäivä PlayStation
NA 10. lokakuuta 1998
EU 5. joulukuuta 1998
JP 17. joulukuuta 1998
PlayStation Network
JP 27. syyskuuta 2007
NA 7. helmikuuta 2008
EU 23. lokakuuta 1998
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: M
Alusta PlayStation, PlayStation Network
Jakelualusta CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot 3: Warped on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema tasohyppelypeli. Peli julkaistiin vuonna 1998 PlayStationille. Warped on Crash Bandicoot -pelisarjan kolmas osa. Pelissä Crash ja tämän sisko Coco yrittävät kerätä voimakristalleja eri aikakausilta aikakoneen avulla estääkseen tohtori Neo Cortexin ja tämän kätyreiden aikeet valloittaa maailma.

Peli sai paljon hyvää kritiikkiä ja sitä myytiin maailmanlaajuisesti 7,1 miljoonaa kappaletta.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot: Warped on kaavaltaan samanlainen kuin edeltäjänsä: pelaaja ohjaa Crashia läpi putkilomaisten 3D-tasojen päämääränään saada kentän loppuun piilotettu voimakristalli. Tasot sisältävät useissa eri paikoissa olevia erinäköisiä laatikoita, jotka pelaajan on rikottava. Laatikot rikottuaan pelaaja saa palkinnoksi jalokiven. Tasot sisältävät myös bonusreittejä, joihin pääsee edeltävistä tasoon sijoitettujen leijuvien tasanteiden avulla. Joissain kentissä on myös salaisia reittejä, joissa päämääränä on päästä loppuun piilotetun värillisen jalokiven luo. Pelin keskuspaikka on jättimäinen aikakone (eli Warp Room), josta pääsee kaikkiin tasoihin. Tasot on jaettu viiteen eri tasohuoneeseen, jotka jokainen sisältää viisi kenttää. Kun pelaaja on saanut tasohuoneen jokaisesta tasosta voimakristallin, avautuu pomovastustaso, jossa pelaajan pitää kukistaa Cortexin kätyri. Tämän päihitettyään pelaaja avaa seuraavan tasohuoneen tasoineen ja saa myös erikoiskyvyn, joka on käytettävissä koko loppupelin ajan. Kun kaikki kristallit ja jalokivet on kerätty jokaisesta kentästä ja jokainen pomovastus kukistettu, varsinainen peli loppuu ja salainen tasohuone aukeaa tuoden näin pelattavaksi vielä viisi bonustasoa.

Pelin pääkeräilyesineet ovat omenoita muistuttavat wumpa-hedelmät. Niitä on ripoteltu kenttiin sellaisinaan ja laatikoissa. Kun pelaaja saa kerättyä 100 wumpa-hedelmää, hän saa palkinnoksi yhden elämän. Pelin alussa elämiä on vain neljä. Jos Crash saa iskun, osuu vastustajaan tai putoaa rotkoon, pelaaja menettää yhden elämän. Pelaaja voi tosin löytää Aku Aku -naamion, joka suojaa vihollisen iskulta. Tämä ei kuitenkaan suojele rotkoon putoamiselta. Yksi Aku Aku -naamio suojaa yhdeltä iskulta, kahdella pystyy suojautumaan kahdelta iskulta, ja kolmella naamiolla Crashista tulee tilapäisesti vahingoittumaton.

Uutta pelissä on se, että Crashin sisko Coco on nyt ensimmäistä kertaa pelattava hahmo. Lisäksi uutta ovat erilaiset kulkuneuvotasot, joissa päästään joko vesiskootterin, moottoripyörän tai lentokoneen ohjaimiin. Jokaisessa kulkuneuvotasossa on eri tavoite kristallin saamiseksi: vesiskootteritasoissa pitää seurata ruudun yläpuolella olevan nuolen näyttämää tietä, moottoripyörätasoissa taas täytyy kisata Cortexin kätyreitä vastaan ja ylittää maalinja ensimmäisenä, ja lentokonetasoissa täyttyy kukistaa tietyt vastustajat. Pelissä on myös tasoja, joissa pääsee sukeltamaan tai ratsastamaan Pura-tiikerillä. Nämä ovat periaatteessa kaikki samanlaisia kuin tasohyppelytasot mutta ne eivät sisällä salaisia tai bonusreittejä.

Uusi ominaisuus ovat myös reliikit, joita pystyy keräämään palaamalla tasoihin, joista on jo saanut voimakristallin. Tällöin voi pelata aikahaasteen, jossa pitää päästä kentän loppuun mahdollisimman nopeasti. Aikahaastetila käynnistyy, kun kerää tason alussa olevan kellon. Reliikkejä on kolmenlaisia, ja jokaisella on oma aikarajansa jolla sen saa: safiiri (engl. Sapphire), kulta (engl. Gold) ja platina (engl. Platinum). Aikahaastetilan aikana kaikki wumpa-hedelmät häviävät tasosta eikä niitä myöskään saa laatikoista. Sen sijaan jotkut laatikot muutuvat keltaisiksi aikalaatikoiksi. Kun aikalaatikon rikkoo, aika pysähtyy niin moneksi sekunniksi, kuin mitä laatikon sivussa oleva luku osoittaa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli jatkuu suoraan viime pelin Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Backin lopusta, jossa Crash oli kerännyt kaikki jalokivet ja tuhonnut Tri. Cortexin avaruusaseman tohtori Nitrus Brion lasertykillä. Avaruusaseman kappaleet saapuivat Maan ilmakehään ja osuivat Vamppasaarella olevaan temppeliin. Pelaaja näkee omituisen energiapallon singahtavan temppelistä yön pimeyteen. Samaan aikaan Crashin kotona Crash, Coco, Aku Aku ja Polar ovat ulkona, kun ilkeä nauru kantautuu ilmojen halki. Aku Aku tunnistaa äänen ja käskee muita menemään sisälle sanoen, että suuri pahuus on tullut. Temppelistä lähtenyt energiapallo paljastuu ilkeäksi Uka Uka -naamioksi, joka suuntaa avaruuteen pelastamaan Cortexin, jonne tämä oli jäänyt ajelehtimaan avaruusasemansa tuhouduttua. Uka Uka moittii Tri. Cortexia sillä tämä on epäonnistunut jo kahdesti maailmanvalloitussuunnitelmissaan sekä menettänyt kaikki kristallit ja jalokivet. Uka Uka päättää kuitenkin olla tappamatta Cortexia, koska Cortexin epäonnistuminen johti siihen, että temppeliin osunut avaruusaseman kappale vapautti sinne kahlitun Uka Ukan. Ilkeä naamio kertoo varasuunnitelmastaan ja esittelee Cortexille tohtori Nefarious Tropyn. Tropy on keksinyt aikapyörteen, jonka avulla he voivat matkata ajassa ja kerätä kaikki kristallit niiden alkuperäisiltä paikoilta menneisyydessä. Samaan aikaan Crashin kotona Aku Aku kertoo muille siitä, miten hän vuosia sitten vangitsi veljensä Uka Ukan temppeliin tämän väkivaltaisen luonteen takia, ja että koska Uka Uka on nyt vapaana, hänet täytyy pysäyttää. Crash ja kumppanit menevät aikapyörteelle. Aku Aku sanoo, että heidän on löydettävä kristallit ennen Uka Ukaa ja Cortexia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelin ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clancy Brown  … Tri. Neo Cortex, Uka Uka  
 Brendan O’Brien  … Tiny Tiger, Tri. N. Gin  
 William Hootkins  … Dingodile  
 Michael Ensign  … Tri. Nefarious Tropy  
 Mel Winkler  … Aku Aku  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crash Bandicoot 3: Warped Sales (PS) gamrreview.com. Viitattu 16.5.2011. (englanniksi)