Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Crash Bandicoot -sarjan neljännestä pääotsikosta. Crash Bandicoot 4: It’s About Time -pelistä on jatkoa Crash Bandicoot 3: Warped -pelille.
Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex
Kehittäjä Traveller’s Tales
Julkaisija Universal Interactive Studios
Konami (PlayStation 2, Xbox)
Eurocom (GameCube)
Jakelija Konami
Ohjaaja Jon Burton
Säveltäjä Andy Blythe
Marten Joustra
Pelisarja Crash Bandicoot
Julkaistu PlayStation 2
  • NA 29. lokakuuta 2001
  • EU 23. marraskuuta 2001
  • JP 20. joulukuuta 2001
Xbox
  • NA 15. huhtikuuta 2002
  • EU 26. huhtikuuta 2002
  • JP 24. lokakuuta 2002
GameCube
  • NA 17. syyskuuta 2002
  • EU 1. marraskuuta 2002
  • JP 4. joulukuuta 2003
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: EVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 3
OFLC: G
Alusta PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube
Jakelumuoto DVD, optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex on Traveller’s Talesin kehittämä tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 2001 PlayStation 2:lle, Nintendo GameCubelle ja Xboxille. Peli kuuluu Crash Bandicoot -sarjaan. Pelissä Crashin (joissain tasoissa myös Coco Bandicootin) on kerättävä kristalleja kukistaakseen pahat elementtinaamiot (Rok-Ko, Wa-Wa, Py-Ro ja Lo-Lo) ja muuttaakseen uuden hahmon, Crunch Bandicootin pahasta hyväksi.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen on pitkälti samanlaista kuin aiemmissakin osissa, mutta Crash saa uuden taidon: hiipimisen. Hiipien Crash pystyy menemään ”sammuneiden” nitrojen yli niiden räjähtämättä. Uutuutena on myös se, että Cocolla on omia erikoisliikkeitä. Pelissä on useita kulkuneuvoja Crashille, kuten 4x4, lentokone, jeeppi ja robottipuku. Kuten aiemmissakin Crash Bandicoot -peleissä, myös The Wrath of Cortexissa pitää joka viidennen tason jälkeen voittaa loppuvastus (lukuun ottamatta ”warp room 6”:ta). Tällä kertaa ainoa loppuvastus on Crunch Bandicoot, joka taistelee pahojen Elementtaalien (elementtejä hallitsevien naamioiden) kanssa. Viidennessä ja viimeisessä loppuvastustaistelussa Crunch taistelee kaikkien Elementtaalien kanssa. Crunchin lisäksi tässä taistelussa pitää myös voittaa Crashin arkkivihollinen tohtori Neo Cortex, joka ei tosin itse yritä nujertaa Crashia. Warp-huone (englanniksi Warp Room) on jaettu viiteen kammioon, joiden teemat vaihtelevat sen mukaan, minkä Elementtaalin kanssa Crunch taistelee loppuvastustaistelussa:

  • Ensimmäisessä kammiossa Crunchin kanssa taistelee maata hallitseva Elementtaali Rok-Ko, jonka vastuulla ovat maan ohella muun muassa maanjäristykset. Kammion seinillä kasvaa ruohoa ja loppuvastustajataisteluareena Crunchia ja Rok-Kota vastaan on lukittu mullalla, kunnes kaikista kammion viidestä kentästä on löydetty kristalli.
  • Toisessa kammiossa Crunchin kanssa taistelee vettä hallitseva Elementtaali Wa-Wa, joka hallitsee veden ohella muun muassa vesisateita ja merisäätä. Kammio on vesiteemainen: sen lattia on täynnä vettä, siellä sataa vettä ja loppuvastustajataisteluareena Crunchia ja Wa-Wata vastaan on lukittu vesihöyryllä, kunnes kaikista kammion viidestä kentästä on löydetty kristalli.
  • Kolmannessa kammiossa Crunchin kanssa taistelee tulta hallitseva Elementtaali Py-Ro, joka hallitsee tulen ohella muun muassa laavaa ja tulivuorenpurkauksia. Kammion seinillä palaa liekit ja loppuvastustajataisteluareena Crunchia ja Py-Rota vastaan on lukittu tulenliekillä, kunnes kaikista kammion viidestä kentästä on löydetty kristalli.
  • Neljännessä kammiossa Crunchin kanssa taistelee ilmaa hallitseva Elementtaali Lo-Lo, joka hallitsee ilman ohella muun muassa ilmastoa, tuulia ja suursäitä (poislukien vesisade). Kammio on ilmastoteemainen: siellä sataa lunta ja sinne tuulee sisälle. Loppuvastustajataisteluareena Crunchia ja Lo-Lota vastaan on lukittu lumisella myrskytuulella, kunnes kaikista kammion viidestä kentästä on löydetty kristalli.
  • Viidennessä kammiossa Crunchin kanssa taistelevat kaikki Elementtaalit. Kammio on avaruusteemainen ja loppuvastustajataisteluareena on lukittu tähtisumulla, kunnes kaikista kammion viidestä kentästä on löydetty kristalli.

Kun pelaaja läpäisee tämän taistelun, Cortex päivittelee sitä, että tämä häviää aina Crashille. Cortexin oma pomo Uka Uka kuitenkin sanoo Cortexille, että pysäyttääkseen elementtinaamiot Crashin pitää kerätä myös kaikki timantit. Timantteja voi saada rikkomalla tasosta kaikki laatikot. Joistakin radoista voi saada timantin myös läpäisemällä salaisen tason tai suorittamalla jonkin tehtävän. Esimerkiksi tasossa 16 voi saada timantin menemällä lumilautaosuudella kaikkien porttien läpi. Kun on saanut kaikki timantit ja reliikit (jotka ovat myös pelissä Crash Bandicoot 3: Warped), tulee viimeisen loppuvastustaistelun jälkeen uusi animaatio, jossa Uka Uka syyttää Cortexia siitä että he hävisivät taas. Crunch puolestaan muuttuu pahasta hyväksi ja lähtee Crashin, Cocon ja Aku Akun kanssa räjähtävästä aluksesta. Lopussa näkyy, kun Uka Uka jahtaa Cortexia jäätiköllä.

Pelissä esiintyy myös aiemmista Crash-peleistä tuttuja päävastuksia (Tiny, Dingodile, N.Tropy ja N.Gin). Heitä on kuitenkin vain pelin introssa, muutamassa tasossa esteinä ja kilpailijoina tasossa, jossa ajetaan autoilla kilpaa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GameSpotin ja IGN:n arvosteluissa peliä moitittiin uusien innovaatioiden puutteesta.[1][2]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clancy Brown  Tri. Neo Cortex, Uka Uka  
 Corey Burton  Tri. N. Gin, Tri. Nefarious Tropy  
 Debi Derryberry  Coco Bandicoot  
 Kevin Michael Richardson  Crunch Bandicoot  
 Mel Winkler  Aku Aku  
 Thomas F. Wilson  Maaelementtaali Rok-Ko  
 R. Lee Ermey  Vesielementtaali Wa-Wa  
 Mark Hamill  Tulielementtaali Py-Ro  
 Jess Harnell  Ilmaelementtaali Lo-Lo  
 Brendan O’Brien  Tiny Tiger  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Satterfield, Shane: Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex Review gamespot.com. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)
  2. Perry, Doug: Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex ign.com. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]