Svenska Clartéförbundet

Wikipedia
Ohjattu sivulta Clarté
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ruotsalainen Clarté -organisaatio on sosialistinen organisaatio, jonka virallinen nimi on Svenska Clartéförbundet. Se perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1921 osaksi ranskassa syntynyttä Clarté -liikettä. Ennen toista maailmansotaa 30-luvulla Clarté oli sosialistien kokoontumispaikka ja antifasistinen organisaatio. Toisen maailmansodan jälkeen organisaatiosta muodostui sosialistien ja kommunistien yhteisjärjestö, jolla oli merkittävä asema yliopistojen ja korkeakoulujen vasemmistoliikkeessä. Keskeisiä teemoja olivat opiskelijajärjestöjen asiat, työväenluokan tukeminen sekä imperialismin vastustaminen.

Tänä päivänä organisaatio määrittelee itsensä puolueista riippumattomaksi sosialistisen yhteiskuntajärjestyksen edistäjäksi.

Organisaation ensisijaisena tehtävänä on 80-luvun alusta lähtien ollut Clarté -lehden toimittaminen. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa (2011).

Tunnettuja Clartén toiminnassa mukana olleita jäseniä ovat mm. Karin Boye ja Jan Guillou. Clarté on myös yksi Säpon valvonnan alaisena olleista järjestöistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]