Charles Matthew Newton White

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Charles Matthew Newton White (30. elokuuta 1914 Preston, Lancashire7. syyskuuta 1978 Oxford) oli englantilainen lintutieteilijä.

Charles White opiskeli Preston Grammar Schoolissa ja Balliol Collegessa Oxfordin yliopistossa, missä hän kirjoitti gradunsa klassisesta kirjallisuudesta ja oikeustieteestä. Hänet palkattiin Pohjois-Rhodesian siirtomaahallinnon viranomaiseksi 1938 ja hän teki pääasiallisen työnsä aluevirkailijana Luoteis-Provinssissa.

Whitellä oli erinomainen kielipää, ja hän oppi nopeasti paikalliset lunda- ja luvalekielet sekä portugalin. Tämän ansiosta hän sai vastaanottaa useita luottamustehtäviä sekä paikallishallinnossa että valtionhallinnossa. Hän toimi muun muassa Sambian maaoikeuskomissiossa 1965–1967. Vuonna 1966 hän raportoi UNESCOlle Sambian maaoikeudesta ja sen hallinnosta.

White vetäytyi kotimaakuntaansa vuonna 1970. Hän julkaisi noin 70 kirjoitusta Afrikan antropologisista ja kieliopillisista ongelmista. Kirjoituksia ilmestyi muun muassa African Social Research ja Journal of African Law nimisissä lehdissä.

White oli myös ornitologi. Hän liittyi British Ornithologists' Unioniin (BOU) 1934 ja tutki, ainakin kirjallisuuden ja museoiden avulla, muun muassa Australian, Ecuadorin ja Kreetan linnustoa. Kreetalla hän vietti pari kuukautta vuonna 1936. Vuonna 1949 White julkaisi, yhdessä J.M. Winterbottomin kanssa, luettelon Sambian Luoteisterritorion linnustosta. Vuosina 1960–1962 ilmestyi luettelo Etiopian Sylvia-suvuista, ja 1961–1965 luettelo muista Etiopian linnuista.

White nimesi linnuista muutamia alalajeja, muun muassa etiopianhaarapääskyn alalajin amadoni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]