Carl Philipp Emanuel Bach

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carl Philipp Emanuel Bach

Carl Philipp Emanuel Bach (8. maaliskuuta 1714 Weimar14. joulukuuta 1788 Hampuri) oli saksalainen klaveerinsoittaja ja säveltäjä. Häntä pidetään yhtenä varhaisimmista klassismin edustajista. Hän oli Johann Sebastian Bachin poika.

Carl Philipp Emannuel opiskeli isänsä johdolla ja toimi myös opettajana nuoremmalle veljelleen Johann Christianille. Hän aloitti virallisemmat opintonsa kymmenen vanhana Thomasschulessa, Leipzigissä, josta hänen isänsä oli saanut kanttorin viran vuonna 1733 Hän aloitti vuonna 1731 lakiopinnot Leipzigin ja vuonna 1735 Frankfurt an der Oder yliopistossa, mutta valmistumisensa jälkeen vuonna 1738 hän hylkäsi lakimiehen uran ja meni kruununprinssi Frederickin (myöhemmin Fredrik II Suuri) palvelukseen. Vuonna 1767 hänestä tuli kummisetänsä Georg Philipp Telemannin seuraaja Kapellmeisterin virkaan Hampuriin.

C. Ph. E. Bach oli yksi aikansa arvostetuimmista kosketinsoittimen soittajista. Hänen suosionsa säveltäjänä perustuu suurimmilta osin sonaatteihin. Lisäksi hän sävelsi muun muassa kantaatteja sekä sinfonioita.

Teosluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakko Tuohiniemi: Yhtenäistetty Carl Philipp Emanuel Bach (Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2005, ISBN 952-5363-22-8)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Carl Philipp Emanuel Bach.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.