Cape Canaveral

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruuskeskuksia. Niiden lähistöllä on samanniminen kaupunki.
Merrit Island: Kennedy Space Center ja Cape Canaveral
Cape Canaveral elokuussa 1991 avaruudesta nähtynä

Cape Canaveral on yhteisnimitys Merrit Island-saarella, Floridassa Yhdysvalloissa sijaitseville avaruuskeskuksille. Alueella sijaitsee Kennedy Space Center (KSC) ja Cape Canaveral Air Force Station (CCAFC).

Kaikki NASAn miehitetyt lennot Apollo-ohjelman ajoista alkaen on lähetetty KSC:n puolelta, ja nimenomaan kompleksista 39, johon kuuluu mm. alusten kokoamisrakennus (VAB), laukaisualustat 39A ja 39B, ja laukaisunvalvontakeskus.

CCAFC on Yhdysvaltain ilmavoimien rakettien laukaisukeskus, ja USAF käyttää sitä mm. vakoilusatelliittien laukaisuun, ja muuhun sotilaalliseen toimintaan. USAF tosin vuokraa tornejaan NASAn käyttöön silloin, kun avaruusluotain lähetetään raketilla, ei sukkulan ruumassa. Luotainten ja satelliittien laukaisu sukkuloilla loppui käytännössä Challenger-onnettomuuteen ja Apollo-ohjelman alusta asti Nasan Kompleksi 39 on varattu yksinomaan miehitettyihin lentoihin. Tästä syystä lähes kaikki luotain- ja satelliittilaukaisut on tehty CCAFC:n puolelta.

Ensimmäinen raketti, Bumper V-2 laukaistiin alueelta vuonna 1950. Bumper oli V-2, jossa oli WAC Corporal toisena rakettivaiheena.

Vuosina 19631973 alue oli nimeltään Cape Kennedy. Presidentti John F. Kennedyn mukaan, joka loi avaruusohjelman. Presidentin kuoleman jälkeen vuonna 1963 Kennedyn vaimo Jacqueline Kennedy pyysi silloista presidenttiä Lyndon B. Johnsonia nimeämään saaren hänen miehensä mukaan.

Vaikka nimenmuutos oli senaatin hyväksymä se ei ollut suosittua Floridassa, etenkin kun siellä oli kaupunki cape Canaveral. Vuonna 1973 osavaltion oikeus muutti takaisin yli 400 vuotta vanhan nimen. Kennedyn klaani ilmoitti "ymmärtävänsä muutoksen". Jacqueline Kennedy taas ei koskaan ymmärtänyt nimen muutosta. Nasan laukaisukeskus muutettiin "Kennedy"-nimiseksi.

Bumper V2:n (Bumper-8:n) laukaisu 24.7.1950 oli Cape Canaveralin ensimmäinen ohjuslaukaisu
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 28°28′30″N, 80°33′10″W