Esrange

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
BLAST-teleskoopin laukaisuvalmisteluja Esrangessa vuonna 2005.

Ruotsin Lapissa sijaitseva Esrange (European Space and Sounding Rocket Range) on Norjan Andøyan ohella toinen Pohjoismaissa sijaitsevista rakettikeskuksista. Esrangen rakettikeskus sijaitsee 45 kilometriä Kiirunan kunnan keskustaajamasta Kiirunasta itään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skylark-luotainraketin laukaisu Esrangesta 2005.

Ruotsi laukaisi 1950-luvun lopussa raketteja sotilaallisesta Naustan keskuksesta ja 1960-luvun alussa Kronogårdin rakettilaukaisukeskuksesta, jossa raketit olivat pääosin NASA:n Nike-Cajun-raketteja.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) edeltäjä ESRO aloitti Esrangen rakentamisen vuonna 1964. Ensimmäinen raketti laukaistiin vuonna 1966.

Vuonna 1972 keskus siirtyi Ruotsin valtion omistaman yhtiön Swedish Space Corporationin omistukseen.

Toiminta nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esrangella harjoitetaan nykyään lähinnä revontulten mittausta, luotainrakettien laukaisuja ja säähavaintopallojen lähetystä.

Esrange on myös merkittävä satelliittien maa-asema, jonka antennit vastaanottavat tietoa muun muassa useista kaukokartoitus- ja tietoliikennsatelliiteista. Satelliittitoiminta aloitettiin vuonna 1978 ja nykyään se työllistää lähes sata henkilöä. Euroopan avaruusjärjestö ESA perusti avaruuskeskuksen yhteyteen (Salmijärvi) oman maa-asemansa vastaanottamaan tietoa ERS-kaukokartoitussatelliiteista. Myöhemmin laitteistoja on käytetty myös maapalloa tutkivan Envisat-satelliitin mittaustulosten vastaanottamiseen. Vuodesta 1999 lähtien Esrange on kuulunut myös maailmanlaajuiseen satelliittien maa-asemien PrioraNet-verkostoon.

Vuonna 2011 ESRANGEn toimintaan kuuluivat muun muassa

  • 7 kansainvälistä luotainrakettikampanjaa: helmikuussa opiskelijoiden laitteita laukaisivat REXUS 9 ja 10. REXUS-rakettiohjelman rahoittaa Ruotsin avaruushallinto ja Saksan avaruushallinto DLR. Kesällä laukaistiin Tukholman yliopiston PHOCUS-laite luotainraketilla. Vuoden mittaan laukaistiin neljä mikrogravitaatiorakettikampanjaa: TEXUS 49 huhtikuussa, MAPHEUS-3 toukokuussa, MASER 12 (ESAn rahoittama) ja TEXUS 48 (ESA ja DLR) marraskuussa.
  • 5 kansainvälistä pallokampanjaa, joissa laukaistiin 19 suurta palloa.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.