Bora Bora

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Bora-Bora)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bora Bora
PoraporaView and modify data on Wikidata

Mount Otemanu

Sijainti
Saariryhmä
Korkein kohta
Mont Otemanu, 727 m
Pinta-ala
29,3 km²
Väestö
Asukasluku
9 598 (2012)
Suurin kaupunki
Kartta

Bora Bora on saari Ranskan Polynesiassa, Tyynellämerellä. Se sijaitsee Tahitin saaresta noin 275 kilometriä luoteeseen. Tärkein asutuskeskus on saaren länsiosissa sijaitseva Vaitape.

Vuonna 2012 saaren asukasluku oli 9 598.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bora Bora sijaitsee Tyynellämerellä noin 270 kilometriä Tahitista luoteeseen. Saarta ympäröi laguuni ja riutta. Bora Boran ja sitä riutan pienten saarten yhteenlaskettu pinta-ala on 29,3 neliökilometriä.[2] Pääsaari on noin 9 kilometriä pitkä ja 4 kilometriä leveä, ja sitä ympäröivään laguuniin on vain yksi sisääntuloväylä.[3]

Vaikka Bora Bora ei olekaan kovin suuri saari, se on huomattavan vuoristoinen. Sen keskellä kohoavat vuoret hallitsevatkin saaren maisemia.[4] Korkein huippu on 727 metrin korkuinen Mont Otemanu.[3] Bora Boraa ympäröivät pienet saaret ovat pääosin matalia hiekkasärkkiä, poikkeuksena vain mäkinen Motu Toopua.[4]

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska saari on syntynyt tuliperäisen toiminnan takia keskelle Tyyntämerta, ei siellä ole juurikaan maaeläimiä. Ainoat maaeläimet ovat ihmisten mukanaan tuomia koti- ja lemmikkieläimiä. Käärmeitä tai muita vaarallisia eläimiä saarella ei ole. Saarella on rapujen tekemiä isoja koloja ja rannoilta löytyy erakkorapuja.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Bora Bora juontaa juurensa pitkälle historiaan. Ennen eurooppalaisten saapumista saarta kutsuttiin nimellä Vavau tai Mai Te Pora, eli pimeydestä noussut tai jumalien luoma, koska legendan mukaan saari oli alueen ensimmäinen, joka nousi merestä. Ensimmäiset asukkaat saapuivat saarelle 800-luvulla ja James Cook ankkuroi laivansa saaren edustalle vuonna 1769. Vuonna 1842 Ranska otti saaren haltuunsa. Bora Bora oli Yhdysvaltain tukikohtana toisen maailmansodan aikana, Pearl Harborin pommitusten jälkeen. Suuri osa saaren teistä ja vesijohtoverkosta on yhdysvaltalaisten sotilaiden rakentamia. Saaren silloiset asukkaat ottivat sotilaslaivaston lämpimästi vastaan kanooteillaan ja lannevaatteissaan. Ensimmäinen hotelli saarelle rakennettiin 1967.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari on nykyään riippuvainen matkailusta. Vaikka ranska on Ranskan Polynesian virallinen kieli, englannista on tulossa saarella puhutumpi. Valuutta on paikallinen frangi, joskin Yhdysvaltain dollari on käypää valuuttaa joka paikassa. Hinnat ilmoitetaan monessa paikassa myös euroissa, mutta niillä ei voi maksaa, vaan eurot tulee vaihtaa paikalliseen valuuttaan (kiinteä suhde 1 000 XPF = 8,38 €).

Matkailijoita ja saarelaisia palvelee saaren lentoasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brash, Celeste & Carillet, Jean-Bernard: Tahiti and French Polynesia. Footscray, Victoria: Lonely Planet, 2009. Google-kirjat (viitattu 5.3.2014). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population par Géographie administrative et par Age décennal (avaa saariryhmän välilehti +-merkistä) ISPF. 2012. Arkistoitu 29.3.2020. Viitattu 23.4.2017.
  2. Bora Bora Map Tahiti Tourism. Arkistoitu 5.3.2014. Viitattu 5.3.2014. (englanniksi)
  3. a b Brash & Carillet, s. 151.
  4. a b Heiderstadt, Donna: All About the Island of Bora Bora About.com. Arkistoitu 5.3.2014. Viitattu 5.3.2014. (englanniksi)
  5. Information on Bora Bora geography boraboraislandguide.com. Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.