Bombastium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bombastium on kuvitteellinen alkuaine, jonka Carl Barks keksi Aku Ankka -tarinaansa Kylmä kauppa (Cold Bargain, 1957). Tarinan mukaan alkuaine on maailman harvinaisin. Sitä on olemassa vain pieni kokoonpuristettu pallo, joka on pidettävä jäässä ettei se haihtuisi kaasuksi. Aine on peräisin Korppikaivoksilta (engl. Witch Raven Mines) Kongosta. Nimi bombastium viitannee englannin sanaan bombast ’mahtipontisuus’.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kylmän kaupan alussa bombastiumpallosta käydään kiivas huutokilpa Ankkalinnan huutokauppakamarilla, sillä sen toivotaan omaavan taloudellisesti huomattavia käyttömahdollisuuksia. Eräs huutaja toivoo sähköistävänsä sillä tehtaansa, toinen koko kotimaansa. Huutokilvassa Brutopian valtion edustaja tarjoaa biljoona Yhdysvaltain dollaria ja kaikki maan viisi tiskiallasta, mutta Roope Ankka voittaa kilvan tarjottuaan biljoonan ja kuusi tiskiallasta. Aku Ankan taskukirjassa julkaistussa tarinan suomennoksessa kauppaa käydään tiskialtaiden sijaan televisioilla.

Roope palkkaa tiedemiehiä tutkimaan bombastiumia ja lopulta selviää, että yhden bombastiumatomin lisääminen tynnyriin vettä tuottaa lopputuloksena tynnyrillisen jäätelöä. Jäätelön maku vaihtelee tynnyreittäin. Mainittuja makuja ovat muun muassa pistaasi, persikka, granaattiomena, ananas, kirsikka ja kookospähkinä. Tiedemiesten mukaan alkuaineelle ei ole mitään muuta mahdollista käyttöä. Tarinan päätteeksi Jädekunkku Oy (engl. Leaky Cone Ice Cream Company) tarjoutuu ostamaan Roopen bombastiumpallon kahdella biljoonalla dollarilla.

Don Rosan Talon kokoisessa vastustajassa bombastiumpallo on säilössä rahasäiliön keittiön pakastimessa[1] ja tarinassa Musta ritari slurppaa jälleen se on osana Roopen aarrekokoelman näyttelyä Ankallismuseossa,[2] joten ilmeisesti Rosan tulkinnan mukaan Roope ei myynytkään kallisarvoista ainetta Jädekunkku oy:lle vaan säilytti sen yhtenä ”trofeistaan”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barks, Carl: ”Kylmä kauppa”, Aku Ankan juhlasarjat 6, s. 62–88. Helsinki: Helsinki Media, 1996. ISBN 951-32-0095-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosa, Don: Talon kokoinen vastustaja. Aku Ankka, 27.6.2001, nro 26, s. 16. Helsinki: Helsinki Media. ISSN 0355-2101.
  2. Rosa, Don: Musta ritari slurppaa jälleen. Aku Ankka, 22.9.2004, nro 39, s. 21. Helsinki: Sanoma Magazines Finland. ISSN 0355-2101.