Bardalin kalliopiirrokset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bardalin kalliopiirrokset
Bardalfeltet
Koordinaatit 64°02′41.61″N, 11°23′29.42″E
Valtio Norja
Historia
Tyyppi kalliopiirros
Ajanjakso kivikausi
Aiheesta muualla

Bardalin kalliopiirrokset Commonsissa

Bardalin kalliopiirrokset muodostavat suuren kalliopiirroskentän Norjassa Pohjois-Trøndelagin läänissä Steinkjerin kunnassa Bardalin maatilalla, noin 11 kilometriä Steinkjerin keskustasta. Kuvakenttä sisältää noin 400 kuviota, ja se peittää noin 300 neliömetriä. Kuvakentässä on sekä metsästykseen että maanviljelykseen liittyvää kuvastoa. Kuvat on ajoitettu väljästi noin vuoteen 4000 eaa. eli neoliittiselle kivikaudelle.

Suurin piirros esittää valasta. Sen pituus on noin kuusi metriä. Kuvissa esiintyvät hirvi, peura, karhu ja lunni. Kuviot on piirretty hakkaamalla eläimen ääriviivat näkyviin naturalistisesti. Muut kuviot ovat tyypillisiä pronssikauden viljelyväestön piirroksia, joita tapaa Skandinavian rannikkoseuduilla. Ne ajoitetaan yleisesti ajanjaksolle 1800−500 eaa. Motiivina toistuu vene, joista osa on verraten suuriakin. Muita kuvioita ovat spiraalit ja kiveen koverretut kupit.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luukkonen, Ismo: Bardal
  • Gutorm Gjessing: Nordenfjeldske ristninger og malinger av den arktiske gruppe. Instituttet for sammenlignende kulturforskning Serie B: Skrifter XXX, Oslo 1936
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Bardalfeltet