Asgård

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo jumalten asuinpaikasta. Tähtiportti-televisiosarjan Asgardien rodusta on erillinen artikkeli, samoin Marvelin asgardilaisista.
Skandinaavisen mytologian yhdeksän maailmaa.

Asgård (muinaisnorjaksi Ásgarðr, engl. Asgard) oli skandinaavisen mytologian toisen jumalsuvun, aasojen (Æsir), asuinpaikka. Snorri Sturlusonin mukaan maailma oli jakautunut yhdeksään maailmaan, joista Asgårdin kerrottiin sijaitsevan ylimpänä. Maailmoja yhdisti elämänpuu Yggdrasil.

Asgårdin muurit rakensi jättiläinen, jolle luvattiin palkinnoksi Freija-jumalattaren käsi, aurinko ja kuu, jos tämä vain suoriutuu työstä kuudessa kuukaudessa. Yksi aasoista, Loki, muutti itsensä tammaksi houkutellakseen jättiläisen työhevosen, Svadilfarin. Tämän johdosta työ ei valmistunut ajoissa ja jumalat välttyivät maksulta.

Asgård oli yhteydessä Midgårdiin, ihmisten valtakuntaan, Bifrostin eli sateenkaarisillan välityksellä. Siltaa vartioi Heimdall. Asgårdin keskus oli niitty Idavoll, jossa aasat tapasivat keskustellakseen tärkeistä asioista (miespuoliset jumalat Gladsheimin salissa ja jumalattaret Vingolfin salissa). Asgårdissa sijaitsi myös Odinin Valhalla, jonne taistelussa kuolleet soturit päätyivät, sekä Urdin lähde, josta Yggdrasilin yksi juurista otti ravintoa.

Gylfaginning-tarinassa ("Gylfin harhanäky") ruotsalainen kuningas Gylfi matkustaa Asgårdiin, missä hän tapaa kolme valtaistuimella istuvaa aasaa, jotka kertovat vieraalleen myyttejä jumalmaailmasta.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.