American Airlinesin lento 77

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
American Airlinesin lento 77
Kaksi kuvaa Pentagonin kameravalvonnan kuvaamasta videosta törmäystä ennen ja sen jälkeen.
Kaksi kuvaa Pentagonin kameravalvonnan kuvaamasta videosta törmäystä ennen ja sen jälkeen.
Yhteenveto
Päivämäärä 11. syyskuuta 2001
Onnettomuustyyppi Kaappaus
Tapahtumapaikka Pentagon
Lähtöpaikka Washington Dullesin kansainvälinen lentoasema
Määränpää Los Angelesin kansainvälinen lentoasema
Kuolleita 189 (64 lentokoneessa, 125 törmäyspaikalla)
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Lentokoneen malli Boeing 757-223
Lentoyhtiö American Airlines
Rekisteritunnus N644AA
Matkustajia 58 (mukaan lukien 5 kaappaajaa)
Miehistöä 6

American Airlinesin lento 77 oli kolmas syyskuun 11. päivän iskujen aikaisista matkustajakonekaappauksista ja terroristit lensivät sen päin Pentagonia. Lennon oli määrä olla Yhdysvaltain sisäinen lento Washington Dullesin kansainväliseltä lentoasemalta Los Angelesin lentoasemalle, mutta viisi terroristia kaappasi koneen alle 35 minuutin kuluttua ilmaan noususta. Kaappaajat ryntäsivät ohjaamoon ja pakottivat matkustajat koneen taka-osaan. Terroristien lentäjänä toimi oletettavasti Hani Hanjour, joka oli koulutettu tähän aikaisemmin.[1] Kaappaajien tietämättä matkustajat ehtivät soittaa läheisilleen ja kertoa kaappauksesta lennon aikana.

Lentokone törmäsi Pentagonin läntiseen julkisivuun kello 9.37 EDT. Kaikki koneessa olleet 64 ihmistä ja 125 Pentagonin iskukohdassa ollutta kuolivat, mukaan lukien kaappaajat. Useat ihmiset todistivat törmäyksen ja uutistoimistot alkoivat raportoida tapauksesta minuuteissa. Isku vaurioitti vakavasti Pentagonia ja sytytti suuren tulipalon. Osa rakennuksesta romahti ja palokunta käytti päiviä saadakseen sammutettua rakennuksen täysin. Tuhoutunut osa Pentagonista jälleenrakennettiin vuonna 2002 ja se otettiin käyttöön 15. elokuuta 2002.

Turmassa kuolleiden muistoksi rakennettiin Pentagon Memorial rakennuksen pihalle. Se on 7800 neliömetrin laajuinen puisto, jossa on 184 penkkiä, yksi jokaisen uhrin muistolle.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chen, David W: A Nation Challenged: The Suspect; Man Traveled Across U.S. In His Quest to Be a Pilot The New York Times. 18.9.2001. Viitattu 7.8.2009.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta American Airlinesin lento 77.
Office-book.svg

Kirja:Syyskuun 11. päivän iskut


Kirjat ovat artikkelikokoelmia, jotka voidaan tulostaa tai ostaa painettuna kirjana.