Abloy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abloy Oy

Abloy logo.png

Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1918
Toimitusjohtaja Jorma Sirén
Kotipaikka Joensuu, Suomi
Henkilökuntaa n. 900[1]
Emoyhtiö Assa Abloy AB
Kotisivu www.abloy.fi

Abloy Oy (aikaisemmin Ab Lukko Oy) on suomalainen lukkovalmistaja, joka on kuulunut vuodesta 1994 lähtien ruotsalaisen Assa Abloy -konsernin omistukseen. Assa Abloy on yksi maailman johtavista lukko- ja lukitusjärjestelmien valmistajista. Yhtiö on listattu Tukholman pörssissä. Koko lukituskonsernin henkilöstömäärä oli vuonna 2008 noin 30 000.[2]

Keksintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abloy-lukko käyttää haittoina pyöriviä kiekkoja ja onkin ensimmäisiä kiekkohaittaisia lukkoja. Se, että niiden lukkiutumiseen ei tarvita jousia, tekee lukosta varmatoimisen ja vähemmän alttiin jumiutumiselle. Tiirikointia vaikeuttavat levyissä olevat useat valelovet, jolloin tiirikoija ei tiedä mikä lovista on oikea. Lukko aukeaa, kun kaikki kolot muodostavat uran, johon lukitustanko painuu.

Vanhimmanmallisten ABLOY-lukkojen avaamisen on kuitenkin olemassa rikollispiireissä nimellä "vempele" tunnettu väline.

Osa lukkojen suojauksesta johtuu patenteista. Lukoista, joissa patentit ovat edelleen voimassa, saa avainkopioita teetettyä vain Abloyn Joensuun tehtaalla. Vanhimpien Abloy-lukkojen, ml. ura-avaimet, patentit ovat umpeutuneet, kaksoisura-avainten vuonna 1996, Exec-avaimen eli ns. "mustapään" kopiosuojauspatentti umpeutui maaliskuussa 2013. Tämän jälkeen on markkinoille tullut avainten aihioita, joiden avulla useimmat suutarit voivat valmistaa avainkopion.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abloyn perinteinen riippulukko.

Abloy-lukon kehitti helsinkiläinen konttorikonemekaanikko Emil Henriksson (1886–1959) vuonna 1907. Lukkoa valmistamaan perustettiin vuonna 1918 Ab Låsfabriken Lukkotehdas Oy, jonka nimeksi tuli seuraavana vuonna Ab Lukko Oy. Yritys siirtyi Kone- ja Siltarakennus Oy:n omistukseen vuonna 1923, jonka Wärtsilä osti vuonna 1936. Abloy Oy -nimi otettiin käyttöön vuonna 1990.

Wärtsilän toimintaa jatkanut Metra Oy perusti vuonna 1994 ruotsalaisesta Securitas Ab:stä irrotetun Assa Ab:n kanssa Assa Abloy Ab:n, jonka omistukseen Metra siirsi Abloy Ab:n. Metran omistus Assa Abloy Ab:ssä oli aluksi 55 %, mutta vuoden 1994 lopussa se oli laskenut 48,3 %:iin. Metra Oy, jonka nimi muutettiin vuonna 2000 takaisin Wärtsilä Oy:ksi, on sittemmin myynyt koko omistuksensa Assa Abloy Ab:ssä. [4] Yhtiö listattiin perustamisvuotenaan Tukholman pörssiin.

100-vuotisjuhlavuosi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abloyn 100-vuotisjuhlavuoden näyttely oli Joensuun taidemuseon Readymade-näyttely, 1.6.-30.9. 2007. Näyttelyssä teollisesti valmistetut tuotteet käyvät vuoropuhelua suomalaisen readymade-taiteen kärkinimien Kari Cavénin, Juhani Harrin, Ismo Kajanderin kanssa. Abloy julkaisi juhlavuoden kunniaksi juhlalehden ja Abloyn yrityshistoriasta kertovan kirjan.

Tulipalo Joensuun tehtaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

30. tammikuuta 2009 Abloyn Joensuun tehtaalla syttyi vaarallinen tulipalo joka aiheutti miljoonien eurojen taloudelliset vahingot. Palon aikana tehtaalla oli räjähdysvaara sillä tehtaalla säilytetään vaarallisia kemikaaleja, muun muassa syanidia. Tulipalossa loukkaantui tehtaan huoltomies hengitettyään vaarallisia palokaasuja. [5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abloy Oy:n tuotemerkkeinä Suomessa on ABLOY. Yritys valmistaa erilaisia lukitusratkaisuja. Näitä ovat mekaaniset ja sähköiset lukkorungot, avainpesät ja niihin liittyvät komponentit, sähköiset oviautomatiikkalaitteet, mekaaniset ovensulkijat, riippu- ja kalustelukot ja rakennushelat.

Abloy Oy:llä on tehtaat Joensuussa ja Björkbodassa. Tuotteita myydään yli 70 vientimaahan kaikkiin maanosiin.[6] Tampereen tehdas päätettiin sulkea vuonna 2010[7], ja tehtaan toiminta päättyi vuoden 2011 lopussa. [8] YIT osti tehtaan tontin vuonna 2012 ja suunnittelee tontille asuintaloja. Tonttia alettiin puhdistamaan vuonna 2013 ja tehtaan purku alkoi vuoden 2015 alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juvonen, Jaana: Avaimen Arvoinen. Abloy 100 vuotta. Jyväskylä: Abloy Oy, Historietti Oy, 2007. ISBN 978-952-99970-0-8.
  • Konttinen, Hannu. Abloy 1907–2007: juhlakronikka. Abloy Oy, 2008. ISBN 978-952999701-5

Verkkolinkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]