Zippo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zippo-sytytin.
Zippo sytytinnestettä.

Zippo on vuodesta 1932 asti toimineen yhdysvaltalaisen Zippo Manufacturing Companyn valmistama tupakansytytin. Zippon kehitti George G. Blaisdell, ja sen nimi pohjautuu englanninkieliseen, vetoketjua tarkoittavaan zipper-sanaan.

Zippo-sytyttimet eroavat nykyajan muovisista kertakäyttösytyttimistä muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Zippon polttoaineena toimii sytytinneste, ei butaani. Neste on imeytyneenä Zippon sisällä olevaan pumpuliin.
  • Zippon kaikki osat ovat kokonaan metallia, ja se muodostuu alaosasta ja jousitoimisesta kannesta.
  • Kaikki Zippon osat saa vaihdettua uusiin. Oikein hoidettuna Zippo voi kestää hyvinkin pitkään.
  • Zippossa on kaikkiaan 22 osaa ja sen valmistus vaatii 108 eri työvaihetta.
  • Zippo sammutetaan sulkemalla sen kansi. Tämän vuoksi esimerkiksi Zippon pudotessa se jää palamaan. Tämä voi aiheuttaa tulipaloriskin.
  • Kaikille Zipoille myönnetään ostettaessa elinikäinen takuu.

Yhdysvalloissa Zippo-sytyttimet tulivat tunnetuksi toisen maailmansodan aikana, kun niitä jaettiin liittoutuneiden sotilaille. Zippot ovat tunnettuja muun muassa siksi, että ne palavat metallisen liekin tuulisuojan ja paloaineena olevan bensiinin ansiosta hyvin myös tuulessa ja pakkasessa.

Zippoa valmistetaan useilla eri tunnuksilla ja väreillä, mutta sytyttimen perusrakenne on pysynyt lähes muuttumattomana kahdeksan vuosikymmenen ajan. Zippoja on tehtaan mukaan valmistettu vuosien 1933-2003 välillä 400 miljoonaa kappaletta.

Zippo populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zippo esiintyy usein elokuvien ja televisiosarjojen rekvisiittana. Tunnettuja elokuvia ja TV-sarjoja joissa Zippo-sytytintä käytetään näkyvästi ovat Pyhimys (TV-sarja), Sin City, Deep Blue Sea, Die Hard, Die Hard 2, Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, Harley Davidson ja Marlboro-mies, The Crow, Black Sheep, Lost, The Simpsons, Salaiset kansiot, Constantine, Family Guy, Supernatural, Elämää Philadelphiassa, Kyllä Jeeves hoitaa, Mad Men, sekä Quentin Tarantinon elokuvat. Myös Stingin kappaleessa It's probably me tausta soitetaan zipolla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zippo.