Piirikunta (Yhdysvallat)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yhdysvaltain piirikunnat)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltojen piirikunnat.

Piirikunta (engl. county) on Yhdysvaltojen osavaltion tai territorion aluehallinnon yksikkö, joka pääsääntöisesti on pienempi kuin osavaltio, mutta suurempi kuin kunta tai kaupunki. Piirikunnista käytetään nimitystä county 48:ssa osavaltiossa. Louisianassa niistä käytetään nimitystä parish ja Alaskassa nimitystä borough.[1] Yhteensä Yhdysvaltojen osavaltioissa on 3 142 piirikuntaa. Vähiten piirikuntia on Delawaren osavaltiossa (kolme piirikuntaa) ja eniten Texasissa (254 piirikuntaa).[2] Monissa osavaltioissa piirikunnat jaetaan vielä pienempiin paikallishallinnon yksiköihin, joita ovat esimerkiksi township, town, city, municipality ja borough. Nämä vastaavat suurin piirtein Suomen kuntia ja kaupunkeja. Piirikunnan hallintokeskuksen nimitys on englanniksi county seat. Piirikuntien tehtävät, itsehallinnon määrä sekä niiden kuntarakenne on määrätty jokaisen osavaltion perustuslaissa.

Suosituimmat piirikuntien nimet tulevat Yhdysvaltain ensimmäisistä presidenteistä. Kolme suosituinta ovat Washington (30 piirikuntaa ympäri maata), Jefferson (26) ja Franklin (24).[2]

Piirikuntien määrä osavaltioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenen suurinta piirikuntaa asukasluvun mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston arvion[3] mukaiset asukasluvut vuonna 2018:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. County 2022. Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
  2. a b How Many Counties Are in the United States? WorldAtlas. 3.8.2018. Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
  3. Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2018 American FactFinder. Arkistoitu helmikuu 14, 2020. Viitattu 22.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.