Yersinia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yersinia
Yersinia enterocolitica-bakteerikasvustoa geelissä
Yersinia enterocolitica-bakteerikasvustoa geelissä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Proteobacteria
Luokka: Gammaproteobacteria
Lahko: Enterobacteriales
Heimo: Enterobacteriaceae
Suku: Yersinia
van Loghem, 1944
Lajit
Katso myös

  Yersinia Wikispeciesissä
  Yersinia Commonsissa

Yersinia on gramnegatiivisten sauvanmuotoisten bakteerien suku. Yersinia-bakteerit ovat fakultatiivisia anaerobeja. Monet suvun jäsenet ovat ihmiselle patogeenisia ja aiheuttavat muun muassa vakavia vatsatauteja. Suku sai nimensä sveitsiläisen bakteriologin Alexandre Yersinin (1863–1943) mukaan, joka löysi Yersinia pestis -bakteerilajin vuonna 1894.[1]

Yersinia enterocolitica -bakteeria voivat kantaa oireettomasti siat, muut tuotantoeläimet ja lemmikkieläimet. Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri voi levitä myös jyrsijöiden, lintujen ja jopa vihannesten välityksellä.[2] Yersinia ei yleensä tartu ihmisestä toiseen.[3] Molemmat bakteerit voivat aiheuttaa suolistotulehduksen eli yersinioosin, ripulin ja jälkitauteina niveltulehduksia. Oireena on usein myös mahan oikealla puolella oleva voimakas kipu, jolloin diagnoosissa voidaan erehtyä luulemaan kipua umpilisäkkeen tulehdukseksi.[4] Y. enterocolitica -bakteerista on myös ihmiselle haitattomia apatogeenisiä kantoja.[3]

Tauti leviää yleensä raakojen tai huonosti kypsennettyjen elintarvikkeiden välityksellä.[2] Bakteeri lisääntyy erityisen tehokkaasti jääkaappilämpötilassa, joten elintarvikkeiden pitkä säilytys lisää tartuntariskiä. Tartuntariskiä pienennetään lyhyillä säilytysajoilla ja asianmukaisella kylmäsäilytyksellä, elintarvikkeiden kunnollisella kuumentamisella ja huolellisella hygienialla, johon kuuluu käsien ja keittiövälineiden pesu ennen ja jälkeen ruoanlaiton.

Yersinia pestis -bakteeri voi aiheuttaa ihmiselle ruton[5], ja sitä pidetään laajojen historiallisten ruttoepidemioiden, kuten mustan surman, aiheuttajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieteen kuvalehti Historia 12/2014, s.43
  2. a b Yersinia Infektiotaudit - Työvälineitä tartuntatautien torjuntaan. 2013. THL. Arkistoitu 17.7.2013. Viitattu 8.7.2013.
  3. a b Yersinioosi Zoonoosikeskus. Arkistoitu 30.7.2014. Viitattu 8.7.2013.
  4. Yersinia enterocolitica Tietoa elintarvikkeista. 28.09.2010. Evira. Viitattu 8.7.2013. [vanhentunut linkki]
  5. Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.: Biologian sanakirja, s. 781. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006. ISBN 951-1-17618-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]