Gramnegatiivinen bakteeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gramnegatiivinen bakteeri on gramvärjäyksessä punaiseksi värjäytyvä bakteeri. Sen soluseinä koostuu varsinaisesta solukalvosta (sisämembraani), ulkokalvosta (ulkomembraani) ja näiden väliin jäävästä periplasmisesta tilasta. Gramnegatiivisten bakteerien peptidoglykaani on kiinni ulkokalvon sisäpinnassa. Periplasmisessa tilassa on ravinnon sisäänottoon erikoistuneita entsyymejä ja muita proteiineja. Gramnegatiivisten bakteerien ulkokalvon pinnalla voi lisäksi olla lipideistä ja hiilihydraateista muodostuneita lipopolysakkarideja, joita kutsutaan myös endotoksiineiksi.

Lipopolysakkaridit ovat pyrogeenejä eli kuume- ja tulehdusreaktioita aiheuttavia molekyylejä. Ne ovat gramnegatiivisilla bakteereilla tuotettujen lääkkeiden valmistuksessa vakava ongelma. Paksuutensa vuoksi gramnegatiiviset bakteerit ovat teollisesti melko hyödyttömiä. Siksi ne soveltuvatkin parhaiten kalliiden solunsisäisten lääkeproteiinien tuottoon.

Esimerkkejä gramnegatiivisista bakteereista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri gramnegatiivisten bakteerien ryhmä on proteobakteerit, joihin kuuluvat muun muassa Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Moraxella catarrhalis, Helicobacter pylori, Legionella ja Stenotrophomonas. Muita merkittäviä gramnegatiivisia bakteereita ovat syanobakteerit ja spirokeetat.

Lääketieteellisesti merkittäviin gramnegatiivisiin kokkibakteereihin kuuluvat tippurin aiheuttava Neisseria gonorrhoeae, aivokalvontulehduksen aiheuttava Neisseria meningitidis ja hengitystieinfektioita aiheuttava Moraxella catarrhalis.

Tauteja aiheuttavia gramnegatiivisia basilleja on sen sijaan enemmän. Hengitystieinfektioita aiheuttavat muun muassa Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila ja Pseudomonas aeruginosa. Etupäässä virtsatieinfektioita aiheuttavat Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae ja Serratia marcescens. Pääsääntöisesti suolistoinfektioita puolestaan aiheuttavat Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis ja Salmonella typhi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.