Yannick Nézet-Séguin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yannick Nézet-Séguin

Yannick Nézet-Séguin (s. 1975 Montreal, Kanada) on kanadalainen kapellimestari. Hän on kahden professorin poika. Nézet-Séguin aloitti pianonsoiton opinnot viisivuotiaana ja kymmenvuotiaana päätti tulla aikuisena kapellimestariksi. Hän pitää kapellimestariesikuvinaan Charles Dutoitia ja Carlo Maria Giulinia.

Nézet-Séguin tuli Chœur polyphonique de Montréal -kuoron johtajaksi 1994 ja pääsi Québecin konservatorioon seuraavana vuonna. Hän opiskeli konservatoriossa pianonsoittoa, säveltämistä ja orkesterinjohtoa. Hän opiskeli kuoronjohtoa myös Joseph Flummerfeltin ja Herman Maxin oppilaana Westminster Choir Collegessa Princetonissa, Yhdysvalloissa. Hän jatkoi kapellimestariopintojaan myöhemmin myös Carlo Maria Giulinin johdolla.

Vuonna 1998 Nézet-Séguin seurasi Bernard Uzania Opéra de Montréalin johtajana vain 22-vuotiaana. Vuosina 1999 ja 2000 hän johti Les Grands Ballets Canadiens -baletin orkesteria Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijässä ja Les Violons du Roy -kamariorkesteria. Nézet-Séguin on ollut Orchestre Métropolitain du Grand Montréal -orkesterin musiikillinen johtaja vuodesta 2000 ja hänen sopimuksensa orkesterin kanssa jatkuu vuoteen 2010.

Nézet-Séguinin kapellimestaridebyytti Britanniassa oli Northern Sinfonia kaudella 2005–2006. Maaliskuussa 2007 hän johti Lontoon filharmonista orkesteria ja saman vuoden huhtikuussa Skotlantilaista kamariorkesteria. Marraskuussa 2007 Lontoon filharmoninen orkesteri nimitti hänet päävierailijakseen kaudelle 2008–2009.

Vuonna 2005 Nézet-Séguin johti ensi kertaa Rotterdamin filharmonista orkesteria ja joulukuussa 2006 orkesteri ilmoitti, että hän on orkesterin ylikapellimestari syksystä 2008 alkaen. Tässä toimessa hän seuraa Valeri Gergijeviä. Nézet-Séguin on johtanut Toulousen Theatre du Capitolen orkesteria, Dresdenin valtionorkesteria, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesteria. Oopperaa hän on johtanut Euroopassa Barcelonan Liceu-teatterissa.

Vuonna 2010 hänet nimettiin Philadelphian orkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään vuonna 2012.[1]

Suomessa Nézet-Séguin johti marraskuussa 2007 Radion sinfoniaorkesteria Helsingissä ja Tampereella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yannick Nézet-Séguin Philadelphian orkesterin johtoon 13.6.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.7.2010.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.