Yle Uutiset

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta YLE Uutiset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yle Uutisten logo.

Yle Uutiset on vuonna 2007 toimintansa aloittanut Yleisradion valtakunnallisen uutistoiminnan yksikkö, joka tuottaa kaikki Ylen uutiset televisioon, radioon, verkkoon ja muihinkin välineisiin. Yle Uutiset tuottaa myös englannin-, venäjän- ja viittomakielisiä uutisia. Ruotsinkieliset uutiset tuottaa erillinen Svenska Ylen uutisyksikkö.

Yle Uutiset kuuluu samaan Ylen ohjelmistoalueeseen Yle Urheilun ja Yle Alueiden kanssa. Yle Uutiset, Yle Urheilu ja Yle Alueet toimivat tiiviissä yhteistyössä ja niillä on yhteinen uutishankintaverkosto, jonka ytimessä on ympärivuorokautinen Ylen oma sisäinen uutistoimisto. Sen käynnistyttyä vuoden 2007 alussa Yle luopui Suomen Tietotoimiston asiakkuudesta. Yle Alueet tuottaa Radio Suomen maakuntaradioiden alueelliset uutislähetykset ja alueelliset Yle Uutiset TV1:een kello 18.20 arkisin.

Vuonna 2009 Yle Uutisten lähetykset ja palvelut tavoittivat 75 prosenttia suomalaisista päivittäin tai lähes päivittäin.[1] Televisiossa eri katsojia on päivässä noin kaksi miljoonaa, radiossa uutisten eri kuuntelijoita päivässä noin 1,9 miljoonaa. Teksti-TV:n ja verkon kautta Ylen uutisia seuraa noin 1,4 miljoonaa eri ihmistä päivässä.

Yle Uutiset korvasi aiemmin toimineet YLE24-yksikön, joka toimi 2000–2007 (sitä ennen Tv-uutisten toimitus toimi uutis- ja ajankohtaistoiminnan alaisuudessa vuosina 1994–2000), sekä uutiset suomenkielisille radiokanaville toimittaneen Radiouutiset-yksikön.

Kuuden tv-uutiset ja sää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tv-uutiset

Kuuden tv-uutiset ja sää on uutismakasiini, joka esitetään Yle TV1:ssä joka päivä kello 18.00. Ohjelman tuottaa Yle Uutiset. Vuoteen 2007 asti Kuuden Tv-uutiset ja sää lähetettiin Yle TV2:ssa, jonka jälkeen ohjelma siirrettiin TV1:een. Vuoden 2010 keväällä lähetyksestä poistettiin viittomakielisten uutisten osio, minkä lisäksi pääankkuri alkoi lukea myös kulttuuriuutisosion sen sijaan, että niillä olisi vanhaan tapaan oma ankkurinsa.

Kuuden tv-uutiset ja sää koostuu useasta eri ohjelmaosiosta. Siirtymistä osiosta toiseen alustaa lyhyt pääuutislukijan lausahdus alkavan osion aiheeseen liittyen. Pääuutislukuja toimii kulloisenkin lähetyksen keskushahmona. Arkisin ohjelma on 30 minuutin mittainen ja siihen sisältyy seuraavat osiot:

  • 18.00 Koti- ja ulkomaanuutiset
  • 18.10 Talousuutiset
  • 18.15 Kulttuuriuutiset
  • 18.20 Urheilu
  • 18.25 Sää

Viikonloppuisin uutislähetys poikkeaa siten, että lauantain ohjelma on 15 minuutin ja sunnuntain 20 minuutin mittainen. Kumpanakin päivänä lähetykseen sisältyy totuttujen koti- ja ulkomaanuutiset ja säätietojen lisäksi viikonlopun urheilut kiteyttävä Urheiluruutu.

Säätiedotuksessa esitetään myös ulkomaisten lomakohteiden säätiedot.

Nykyiset uutisankkurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilta-uutiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääankkurit:

Lähetystoimittajat:

Aamu-TV:n uutiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.