Ykkösaamu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ykkösaamu on Yle Radio 1:ssä arkiaamuisin klo 7.30 lähetettävä, puolentoista tunnin mittainen radion ajankohtaisohjelma. Ohjelma keskittyy enimmäkseen kotimaan politiikan ja talouden aiheisiin sekä ulkomaan yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Ohjelmaa juontavat Päivi Neitiniemi, Tom Kankkonen ja Seija Vaaherkumpu[1]. Ykkösaamun tuottaa radion ajankohtaistoimitus, joka on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimitusta.

Television Ykkösaamu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radion Ykkösaamulla on samanniminen sisarohjelma televisiossa. Ykkösaamu nähdään Yle TV1:ssä lauantaisin klo 10.05. Ohjelmassa vierailee usein ajankohtaisia politiikan henkilöitä ja korkeita virkamiehiä. Ykkösaamua juontavat Seija Vaaherkumpu ja Pirjo Auvinen.

Ohjelman pitkäaikainen juontaja Jari Korkki irtisanottiin Yleisradiosta lokakuun lopulla 2018.[2]

Ohjelman edeltäjä oli samalla ohjelmapaikalla vuosina 2001–2008 lähetetty Lauantaiseura, jota lähetettiin myös YLE24-kanavalla sen lakkauttamiseen 2007 asti. Tuolloin ohjelmalla oli myös sunnuntaisin lähetetty sisarohjelma Maailmannäyttämöllä.

Lauantaiseuran ensimmäinen lähetys oli 15. syyskuuta 2001, jolloin vieraana oli pääministeri Paavo Lipponen. Ohjelma lähetettiin viimeisen kerran 31. toukokuuta 2008, jolloin vieraana oli presidentti Tarja Halonen.

Lauantaiseuraa vetänyt toimittaja Hannu Lehtilä jäi ohjelman päättymisen myötä eläkkeelle.[3][4]

Vuoden sivistysteko 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Media-alan koulutusrahasto Kouran vuosittaisen palkintojenjaon yhteydessä vuonna 2014 radion Ykkösaamu palkittiin Vuoden sivistystekona. Palkinnon saajan valitsi kirjailija Sirpa Kähkönen, joka perusteli valintaansa:[5]

Tämä ohjelma onnistuu siinä, minkä piti jo olla mahdotonta: se reagoi ajankohtaisiin kysymyksiin mutta antaa aikaa niiden käsittelylle. Tässä juuri on radion voima ja lumo: tärkeiden näkökantojen esille tuomiseen ei tarvita välttämättä visuaalista aineistoa, jos asiantuntija on ajatellut asiansa pitkälle ja saa tilaa niiden esittämiseen ja jos ammattitaitoinen toimittaja ohjaa keskustelua herkästi reagoiden. Ohjelman toimituksessa on eri-ikäisiä ihmisiä, molempaa sukupuolta, ja se tekee kuuntelukokemuksesta kiinnostavan ja elävän. Taustatoimitus on vahvasti tehtävänsä tasalla ja tuottaa luotettavaa tietoa ja etsii päteviä asiantuntijoita. Kuulijatkin on modernisti huomioitu: lähetysikkunassa käydään vilkasta keskustelua aamun teemoista ja keskustelua kommentoidaan ohjelmassa. Ylen Radio 1:n Ykkösaamu on journalistisesti korkeatasoinen ajankohtaissivistyksen tuottaja ja sen merkitys kansalaisyhteiskunnalle ja vapaalle mielipiteenmuodostukselle on suuri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ykkösaamu | Audio Areena areena.yle.fi. Viitattu 12.6.2020.
  2. SK: Suosikkijuontaja Jari Korkki on irtisanottu - Yle ei kommentoi syytä www.iltalehti.fi. Viitattu 6.2.2019.
  3. Halonen ei usko vaalirahoitussotkun johtavan ennenaikaisiin vaaleihin Yle Uutiset. 31.5.2008. Viitattu 10.10.2015.
  4. Peltomäki, Tuomas: Hannu Lehtilä eläkkeelle – Lauantaiseura loppuu (Arkistoitu sivu) Helsingin Sanomat. 27.5.2008. Viitattu 10.10.2015.
  5. KOURA palkitsi vuoden 2014 parhaita ohjelmia. Yleisradio 19.3.2015. Viitattu 8.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]