Yle Klassinen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yle Klassinen
Yle Klassisen värillinen logo.webp
Perustettu 30. huhtikuuta 1999
Kuuluvuus valtakunnallinen
Internet-radio  
Mediatiedot
Omistaja Yle
yle.fi/aihe/klassinen
Internet-lähetys

Yle Klassinen (aiemmin Ylen Klassinen) on Yleisradion digitaalinen radiokanava, jolla soitetaan vuorokauden ympäri (24 h) klassista musiikkia, kuten esim. sinfonioita, konserttoja sekä muita sävel- ja lauluteoksia. Kanavan ensimmäinen lähetys oli huhtikuun 30. päivänä vuonna 1999.[1] Kanavaa voi seurata Yle Areenan välityksellä, digitaali-tv:n virittimen (tai analogi-tv:n digisovittimen) radiovalikosta, itsenäisellä (stand-alone) nettiradiolla (esim. Terratec Noxon) tai tietokoneella (esim. WinAmp-sovellus). Tavallisella analogisella radiovastaanottimella Yle Klassinen kuuluu ainoastaan Yle Radio 1:n kanssa tehtävien yhteislähetysten aikaan kahdesti päivässä.

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle Klassisen ohjelmisto on jaettu viiteen osioon vuorokaudenajan mukaan: aamu-, aamupäivä-, päivä-, ilta- ja yöklassiseen. Lisäksi yhden ja kahden välillä lähetetään Klassista kahteen -konsertti. Kanavalla soitettavien teosten kuuluttaja on myös kanavan tuottajana toimiva Jari Rantschukoff. Teosten nimet kuulutetaan sekä ennen esitystä että sen jälkeen. Teosten nimet löytyvät myös Yle Areenan ohjelmatiedosta esityksen aikana.

Kanavalla soivat Yleisradion oman orkesterin Radion sinfoniaorkesterin (RSO) tulkinnat, Ylen omat kantanauhatallenteet sekä Euroopan Yleisradioliitto EBU:n konsertit ja teemapäivät. Kesäaikana Yle Klassisessa kuullaan konsertteja maailman suurimmalta klassisen musiikin festivaalilta BBC:n Promseilta. Klassisen ohjelmat ovat äänenlaadultaan lähes CD:n tasoa, eli parempaa kuin perinteisissä FM-lähetyksissä. [1]

Aikataulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle Klassisen ohjelmisto on päivittäin samanlainen. Ohessa on esimerkki kanavan päivän ohjelmistosta.[2]

6.00–9.00 (sunnuntaisin 7.00–9.00) Aamuklassinen
9.00–13.00 Aamupäivän klassinen
13.00–14.00 Klassista kahteen (Yhteislähetys Yle Radio 1:n kanssa, kanavan ainoa ohjelma, jonka voi kuunnella myös jälkikäteen Yle Areenasta)
14.00–18.00 Päiväklassinen
18.00–23.10 Iltaklassinen
23.10–6.00 (sunnuntaisin 23.10–7.00) Yöklassinen (Yhteislähetys Yle Radio 1:n kanssa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ylen Klassinen – digitaalinen radiokanava web.archive.org. [Wayback Machine Arkistoitu] 16.12.2002. Viitattu 12.2.2019.
  2. Yle Areena radio-opas areena.yle.fi. Viitattu 12.2.2019.