Yöklassinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yöklassinen on Yle Radio 1:n yöaikaan lähetettävä musiikkiohjelma, joka on osa Yle Klassista[1]. Yle Klassisen digitaaliset lähetykset kuuluvat tauotta vuorokauden ympäri. Yöklassisessa lähetetään nimensä mukaisesti klassista musiikkia. Yöklassisen ja Yle Klassisen kuuluttaja on kanavan tuottaja Jari Rantschukoff. Kappaleet ovat yleensä kokonaisia teoksia. Osa levytyksistä on vanhoja, jopa 1920-luvulta, ja osa taas tuoreita levytyksiä. Yöklassisen ohjelmisto käsittää jokseenkin kaikki klassisen musiikin lajit soolosoitinmusiikista lauluihin, orkesterimusiikkiin ja oopperaan. Perjantain ja lauantain välisenä yönä kuullaan ensimmäiseksi kokonainen ooppera.

Sävellysten aikajana Yöklassisessa ulottuu keskiajalta 1900-luvun alkupuolen musiikkiin, joskaan kovin modernistisia 1900-luvun teoksia ei normaalisti esitetä. Kunkin yön ohjelmisto tarjoaa yleensä monipuolisesti eri musiikinlajeja ja eri ikäisiä sävellyksiä.

Yöklassinen alkaa kello 23.40, kuuluttaja Jari Rantschukoff kertoo teos- ja esittäjätiedot aina ennen sekä jälkeen kappaleen. Kuulutukset on tehty niin Yöklassiseen kuin Yle Klassisen aamu-, päivä- ja iltaklassiseenkin noin kahta kuukautta aiemmin kuin ohjelmat tulevat radiosta. Kokonaisesta oopperasta kerrotaan yleensä myös päätapahtumat. Oopperoita kuullaan viikoittain perjantaisin kello 23.40..

Aluksi Yöklassinen oli Radiomafian ohjelma, jonka nimi oli Eine Kleine Nachtmafia, joka tarkoittaa saksaksi pientä yömafiaa. Ohjelma alkoi Radiomafialla syyskuussa 1990. Ohjelma alkoi silloisella Ylen Ykkösellä 1. kesäkuuta 1994, jolloin se korvasi Maamme-laulun, joka soitettiin tätä ennen Ylen Ykkösellä (vuoteen 1985 asti Yleisohjelmalla ja vuosina 1985–1990 radion ykkösverkossa) aina kello 0.05. Maamme-laulua seurasi lähettimien sammutus. Ohjelman nimeksi vaihtui samalla Yöklassinen. Vuosina 1994–2003 Yöklassinen lähetettiin yhtä aikaa Ylen Ykkösellä ja Radiomafialla. YleX:n korvattua Radiomafian Yöklassinen jäi ainoastaan Yle Radio 1:n ohjelmaksi. Viimeisen kerran Yöklassinen kuultiin Radiomafialla 13. tammikuuta 2003 kello 0.05–6.30.

Yöklassista kuullaan joka yö Yle Radio 1:ssä kello 23.40 alkaen, maanantaista lauantaihin kello 6:een asti ja sunnuntaisin kello 7:ään asti. Aiemmin Yöklassinen alkoi klo 23.10 tai 0.05, mutta vuoden 2023 alussa se aikaistui alkamaan klo 22.15. Seuraavan vuoden 2024 alusta alkaen Yöklassinen siirtyi alkamaan vasta klo 23.40. Yle Radio 1 soi vuosien 2001 ja 2017 välillä yöllä Yle Teeman taustalla ennen kuin se yhdistettiin Yle Femin kanssa samalle kanavapaikalle. 2000-luvun alussa Yöklassinen oli kuultavissa television kautta yöaikaan Nelosen testikuvalähetysten aikana, joissa soi Radiomafia.

Yle Vegan Nattklassiskt on eri ohjelma kuin Yöklassinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleisradio: Yle Klassinen ohjelmatiedot Yleisradio. Viitattu 19.9.2014.


Tämä radioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.