Yö on hellä (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yö on hellä
Tender Is the Night
Alkuteoksen ensimmäisen painoksen kansi.
Alkuteoksen ensimmäisen painoksen kansi.
Alkuperäisteos
Kirjailija F. Scott Fitzgerald
Kieli englanti
Kustantaja Charles Scribner's Sons
Julkaistu 1934
Sivumäärä 300
Suomennos
Suomentaja Pentti Saarikoski
Kustantaja WSOY
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Yö on hellä (engl. Tender Is the Night) on yhdysvaltalaisen F. Scott Fitzgeraldin vuonna 1934 julkaistu romaani. Se sijoittui 28. sijalle Modern Libraryn 1900-luvun sadan tärkeimmän kirjan listalla. Teos on ilmestynyt suomeksi Pentti Saarikosken kääntämänä.

Vuonna 1932 Fitzgeraldin vaimo Zelda oli mielisairaalassa hoidossa skitsofreniasta ja kirjailija itse oli vuokrannut asunnon läheltä, jotta voisi kirjoittaa tarinansa nuoren ja menestyvän psykologin noususta ja tuhosta. Kirja tulisi olemaan Fitzgeraldin ensimmäinen yhdeksään vuoteen, hänen viimeksi kirjoittamansa Kultahatun jälkeen, ja viimeinen romaani, jonka hän sai valmiiksi. Työstäessään kirjaa Fitzgerald joutui muutamaan kertaan taloudellisiin ongelmiin ja hänen täytyi lainata rahaa kustannustoimittajaltaan ja agentiltaan, ja kirjoittaa kaupallisia novelleja lehtiin. 1930-luvun alku, jolloin hän kirjoitti Yö on hellää, oli kaikin puolin hänen elämänsä synkintä aikaa, ja tuo synkkyys on jättänyt jälkensä kirjaankin.

Kirjan nimi on otettu John Keatsin runosta ”Oodi satakielelle”.

Henry King on ohjannut kirjasta samannimisen elokuvasovituksen, joka sai ensi-iltansa vuonna 1962. Elokuvan pääosia näyttelivät Jennifer Jones ja Jason Robards.

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dick ja Nicole Diver ovat hyvin lumoava nuori pariskunta, joka asuu huvilassa Ranskan Rivieralla. He järjestävät upeita illalliskutsuja ja viettävät täydelliseltä vaikuttavaa elämäänsä ystäväpiirinsä kanssa kuluttaen rahaa niin paljon kuin mieli tekee. Nuori näyttelijätär Rosemary Hoyt saapuu Rivieralle äitinsä kanssa. Hän lumoutuu heti sekä Nicolesta että Dickistä, jota kohtaan hän alkaa tuntea syvempiäkin tunteita kuin ihailua. Vähitellen Rosemarystä alkaa tuntua, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää, ja Diverit salailevat jotain.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet ovat kokeneet kirjan perustuvan kirjailijan ystäväpariskuntaan, Gerald ja Sara Murphyyn. Monet yksityiskohdat ulkonäköä myöten täsmäävät heihin. Useimmat Zelda ja Scott Fitzgeraldin ystävistä, Murphyt mukaan lukien, olivat kuitenkin sitä mieltä, että Dick ja Nicole Diverin välinen suhde ja heidän luonteensa ovat hyvin samanlaiset kuin kirjailijan ja tämän vaimon. Yö on hellä onkin Fitzgeraldin henkilökohtaisin romaani, jossa hän käsittelee Zeldan mielenterveysongelmia Diverien kautta.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.