Zelda Fitzgerald

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zelda Sayre vuonna 1919.

Zelda Sayre Fitzgerald (o.s. Sayre; 24. heinäkuuta 1900 Montgomery, Alabama, Yhdysvallat10. maaliskuuta 1948 Asheville, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat[1]) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen puolisonsa oli kirjailija F. Scott Fitzgerald, jonka kanssa hän avioitui 1920. Zelda Fitzgeraldilta ilmestyi omaelämäkerrallinen romaani Save Me the Waltz 1932. Fitzgeraldia on pidetty aikansa tyypillisen nuoren naisen edustajana, ja hän sai mainetta niin omilla teoillaan kuin miehensä tunnetuimpien hahmojen, etenkin teoksen Yö on hellä Nicole Diverin esikuvana.

Fitzgerald sai ensimmäisen hermoromahduksen kesäkuussa 1930. Pian sen jälkeen hänellä todettiin skitsofrenia, ja hän joutui psykiatriseen hoitolaitokseen. Hän kuoli 47-vuotiaana hoitolaitoksessa syttyneessä tulipalossa, jossa kuoli myös kahdeksan muuta potilasta.[2]

Therese Anne Fowlerin vuonna 2013 ilmestynyt feministissävytteinen romaani Z on musertava kuvaus Zelda Fitzgeraldin suhteesta alkoholistimieheensä F. Scott Fitzgeraldiin. Fowlerin mukaan osa F. Scott Fitzgeraldin nimellä julkaistuista novelleista on tosiasiassa Zelda Fitzgeraldin kirjoittamia. F. Scott Fitzgerald edellytti vaimoltaan ehdotonta ihailua ja vaimon ja äidin rooliin antautumista ja pyrki vaientamaan Zeldan kirjailijanääntä ja saada hänet luopumaan muistakin taiteellisista ambitioistaan, eritoten baletista. Fowler esittää Zelda Fitzgeraldin mielenterveysongelmien puhjenneen mahdottomuudesta sopeutua aikansa ahtaaseen naisenrooliin ja naisten rajattuun liikkumatilaan yhteiskunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McKown, Harry: This Month in North Carolina History: March 1948 - The Death of Zelda Fitzgerald www.lib.unc.edu. 2007. University of North Carolina at Chapel Hill Libraries. Viitattu 5.6.2010. (englanniksi)
  2. Zelda Sayre Fitzgerald (1900 - 1948) - Find A Grave Memorial www.findagrave.com. Viitattu 23.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.