Kultahattu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Vuoden 2013 elokuvasta kertoo artikkeli The Great Gatsby – Kultahattu.
Kultahattu
The Great Gatsby
Große Gatsby.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija F. Scott Fitzgerald
Kieli englanti
Kustantaja Charles Scribner's Sons
Julkaistu 1925
Sivumäärä 218
Suomennos
Suomentaja Osmo Mäkeläinen ja Marja Niiniluoto
Kustantaja Otava
Julkaistu 1959
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kultahattu (engl. The Great Gatsby)[1] on yhdysvaltalaisen kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin kuuluisimpia romaaneja. Kirja julkaistiin 10. huhtikuuta 1925. Kultahattua luonnehditaan usein jazz-aikakauden tarkaksi kuvaukseksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kultahatun tapahtumapaikkoina ovat 1920-luvun Long Island ja New York. Erityisesti kirjassa oleskellaan erään lahdelman molemmilla puolilla, sekä ”vähemmän muodikkaalla” West Eggilla että ”tyylikkäällä” East Eggilla.

Kirjan päähenkilö, jonka mukaan se on nimetty, on ensimmäisen maailmansodan palkittu veteraani Jay Gatsby. Hän asuu rakennuttamassaan kartanossa West Eggilla aivan kirjan kertojan Nick Carrawayn vieressä. Gatsby on yksi monista uusrikkaista miljonääreistä, jotka ovat ansainneet rahansa salakuljettamalla ja myymällä alkoholia kieltolain aikana.

Nick Carraway on 29-vuotias Keskilännestä muuttanut pörssimeklari. Hän asuu pienessä mökissä Jay Gatsbyn kartanon vieressä. Hän kokee itsensä tarkkailijaksi, ja mielellään seuraakin tapahtumia niiden keskeltä. Nick kuvastaa sitä korruptoitumatonta väestöä, jota kiehtoo varakkaiden loistelias elämä, mutta jota ei kuitenkaan ole lahjottavissa rahalla. Hän onkin ainut henkilö koko kirjassa, jonka elämää ei raha eikä varallisuus ohjaa. Se on yksi syy miksi hän kieltäytyy Jay Gatsbyn tarjoamasta työpaikasta.

Jay Gatsby on rakastunut Nick Carrawayn serkkuun, Daisy Buchananiin, joka asuu lahden toisella puolella. Daisy on Gatsbyn entinen naisystävä, mutta he erosivat kun Gatsbylla ei Daisyn mielestä ollut silloin vielä tarpeeksi rahaa. Gatsby kutsuu Nickin Carrawayn yhteen päivittäin kartanossaan pitämistään juhlista. Tässä juhlassa Gatsby esittelee itsensä Nickille ja pyytää tätä tekemään palveluksen, ottamaan yhteyttä Daisyyn ja pyytämään tätä tapaamaan Gatsbya. Nick pyytää Daisya juomaan kanssaan teetä, kertomatta mitään Gatsbysta. Kun Daisy saapuu paikalle, hän yllätyksekseen tapaakin Gatsbyn. Hän ihastuu Gatsbyyn uudestaan ja aloittavat suhteen salassa Daisyn aviomieheltä, Tom Buchanilta.

Tomilla on suhde Valley of Ashes -nimisessä kylässä asuvan autokauppiaan vaimon, Myrtle Wilsonin kanssa. Daisy tietää suhteesta ja kerran Daisyn ja Gatsbyn palatessa New Yorkista Long Islandille hän ajaa Myrtlen yli Gatsbyn autolla. Myrtle kuolee ja Tom väittää hänen aviomiehelleen George Wilsonille, että Gatsby ajoi Myrtlen ylitse. Tämän seurauksena Myrtlen aviomies ampuu Gatsbyn ja sen jälkeen itsensä.

Gatsbyn hautajaisiin ei osallistu juuri kukaan, ei edes Daisy, vain Gatsbyn ainoa ystävä Nick, sekä Gatsbyn isä, joka osoittautuu köyhäksi maanviljelijäksi ja eräs aikaisempi juhlavieras, jota kiehtoi Gatsbyn laaja kirjasto.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultahatusta on tehty viisi elokuvasovitusta. Ensimmäisestä versiosta, vuoden 1926 mykkäelokuvasta, on säilynyt vain muutama minuutti. Vuoden 1949 sovituksessa pääosaa näytteli Alan Ladd. Francis Ford Coppolan käsikirjoittama ja Robert Redfordin ja Mia Farrow’n tähdittämä versio ilmestyi vuonna 1974. Vuonna 2000 ilmestyi televisioelokuva, jonka pääosissa ovat Toby Stephens ja Mira Sorvino. Kesällä 2013 ilmestyi The Great Gatsby – Kultahattu, jossa näyttelevät muun muassa Carey Mulligan, Leonardo DiCaprio ja Tobey Maguire[2].

Kirjalliset elementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Epälineaarinen ajan kulun kuvaus
  • Kertojaan rajoittuva näkökulma
  • Tajunnanvirta

Symbolismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultahattu sisältää huomattavan paljon symbolismia ja symboleita. Näitä on usein yritetty tulkita ja analysoida.

  • Vihreä valo Daisy ja Tom Buchananin laiturilla kuvastaa Jay Gatsbyn haaveita ja unelmia joita hän kovasti yrittää tavoitella. Ensimmäisessä kappaleessa Gatsby kirjaimellisesti kurottaakin kädellään valoa kohti ja yrittää tarrata siihen kuin hapuillen jotakin esinettä. Gatsbyn yrityksellä saada Daisy takaisin käy samalla tavalla kuin yritykselle kurottaa valoon, hänelle ei jää käteen mitään.
  • Kun Gatsby tapaa Daisyn Nickin kotona, hän nojaa takan reunaan ja pudottaa vanhan kellon. Hän saa sen kuitenkin kiinni ja huomaa, että kello on pysähtynyt. Pysähtynyt kello symboloi Jay Gatsbya, joka on kellon tavoin pysähtynyt tiettyyn aikaan – aikaan ennen kuin Daisy jätti hänet ensimmäisen kerran.
  • Valley of Ashes -kylä, joka sijaitsee Long Islandin ja New Yorkin välissä symboloi kaikkia vähemmän varakkaita ihmisiä, jotka kelpaavat vain rikkaiden salaisiksi rakastajiksi ja autojen tankkaamiseen.
  • Tohtori T. J Eckleburgin silmät ovat maalattuna erääseen kuluneeseen mainoskylttiin jollekin kukkulalla Valley of Ashesin ylle. Ne mahdollisesti kuvastavat jumalan vahtivaa katsetta, joka seuraa Yhdysvaltojen moraalisesti korruptoituneita joutomaita. Esimerkiksi kirjan lopussa George Wilson katsoo ikkunasta ulos, näkee Eckleburgin silmät ja toteaa: ”Jumala näkee kaiken.” Tietyllä tavalla silmät voivat myös kuvastaa Yhdysvaltojen vahvaa markkinataloutta, joka tuomitsevasti tuijottaa yhteiskunnan epäonnistujia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultahattu ei saavuttanut suurta suosiota kirjailijan elinaikana ja sitä myytiinkin vain 24 000 kappaletta. Se unohtui 1930-luvun talouslaman ja toisen maailmansodan aikana, mutta uudelleenjulkaisun myötä 1950-luvulla se sai uusia lukijoita ja sen suosio kasvoi. Seuraavien vuosikymmenten aikana se sai laajan lukijakunnan ja siitä tuli yksi lukioissa ja yliopistoissa opiskeltavista perusteoksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]