Wulffmorgenthaler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wumo, aiemmin Wulffmorgenthaler, on nettisarjakuva ja sanomalehtistrippi, jonka tekijät ovat tanskalaiset käsikirjoittaja-piirtäjäkaksikko Mikael Wulff ja Anders Morgenthaler. Sarjakuvan nimi on yhdistelmä kaksikon sukunimistä. Samanniminen tv-sarja sai ensi-iltansa tanskalaisella tv-kanavalla DR2 vuonna 2005.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wulffmorgenthaler sai ensiesiintymisensä sarjakuvakilpailun osallistujana nimellä Kalzone vuonna 2001. Tuotos valmisteltiin muutama tunti ennen määräaikaa. Kilpailun voittanut sarjakuva julkaistiin pseudonyymillä "Pernille Richter Andersson", ja palkintona oli julkaisu kuukauden ajaksi tanskalaisessa sanomalehdessä Politiken.[1] Samana vuonna sarjakuvasta tuli vakituinen DR:n verkkosivujen kulttuuriportaalissa, ja lokakuussa 2003 siitä tuli Politikenin päivittäinen sarjakuvastrippi.[2]

Nettisarjakuvana Wulffmorgenthalerilla on noin 15 000 käyttäjää päivässälähde? ja sarjakuvakonseptista tehtiin animaatiolyhytfilmien sarja MTV Europelle.

Tyyli ja sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvalla on omalaatuinen tyyli, jonka haparoivat viivat ja väritykset näyttävät olevan tietokoneella piirrettyjä. Lähes jokainen strippi koostuu vain yhdestä kehyksestä, poiketen normaalista useamman kehyksen ajan myötä etenevästä kaavasta. Hahmot ja tilanteet vaihtelevat stripistä toiseen, mutta sarjakuvassa on useita vakiohahmoja, kuten "Tukaanipoika" (groteski miehen ja 28% tukaanin risteytys) ja "Kieroutunut hullu sekopäämajava" (englanniksi "Fucked-up Crazy-Ass Weirdo Beaver", näennäisen viaton eläinhahmo, joka jatkuvasti tekee uskomattoman omituisia tekoja). Maininnan arvoisia ovat myös Dick Bird (rasvatukkainen yrittäjä jonka tarjoustuotteet vaihtelevat stripistä toiseen), Werner (kovaonninen mutta onnellinen antisankari) ja tirkistelijä, joka toistuvasti kertoo naapurilleen kuinka viehättäviä hänen vaimonsa ja tyttärensä ovat. Pandat näyttäytyvät stripeissä usein väkivaltaisina petoina, joiden käytöksestä johtuen WWF:n johtaja on usein nöyrtynyt. Dalai Lama esiintyy sarjakuvassa toisinaan turhautuneena hänen valaistuneeseensa, joka viihtyy väkivaltaisten Leonard Cohen -fanien kanssa. Wulffmorgenthalerin vakiohahmojen esiintymiset ovat pikemminkin toistuvaa vitsiä kuin varsinaista jatkuvaa kertomusta.

Jonkin aikaa ihmiset kuvattiin sarjakuvassa vaatteitta. Verkkosivujen mukaan Morgenthaler "sai tarpeeksensa kyllästyttävään ihmisten vaatteiden piirtämisen pikkutarkkuuteen, joten hän vain lopetti sen." Joskus, kun tilanne vaati tiettyä asua tietyn roolin esittämiseen, ihmishahmot olivat puettuja. Myöhemmin kaikki hahmot piirrettiin puettuina, ja vanhemmat stripit muokattiin vaatetetuiksi.

Sarjakuvan sisältö vaihtelee vastavirran poliittisista kannanotoista absurdiin huumoriin, ja se tasapainoilee älykköhuumorin ja alapäähuumorin välillä. Myös veren paljoutta, seksuaalisia ilmauksia ja groteskia kuvitusta käytetään sanoman perille saattamiseksi. Wulffmorgenthalerin lukeminen on usein kuin ajatteluharjoitusta, sillä sille on ominaista tapa asettaa äärimmäisen tavallisia ihmisiä äärimmäisen epätavallisiin tilanteisiin tai päinvastoin. Tarinan huipentuma ilmentyy dialogin tai one-liner -sutkauksien muodossa kuvan alapuolelle kirjoitettuna. Wulffmorgenthalerin poikkeavan toteutuksen vuoksi se nojaa kirjalliseen ilmaisuun itseensä poiketen tavanomaisesta sarjakuvastripin viimeisen kehyksen huipentumasta. Mikään aihe ei ole tabu Wulffmorgenthalerin maailmassa. Sarjakuvassa on esiintynyt esimerkiksi Paavi, laiton seksi sekä abortoitujen sikiöiden syöminen päivälliseksi.

Plagiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wulffmorgenthaler oli plagiointikeskustelun kohteena, kun sarjakuvan lukijat valittivat tanskalaisen mainostoimiston DDB mainoksesta, joka mainosti Volkswagen Golf GT:tä. Mainoksen vitsi oli kopioitu Wulffmorgenthalerin stripistä.[3] Wulffmorgenthaleria syytettiin internetissä kiertäneen valokuvan kopioinnista, johon Anders Morgenthaler totesi kaksikon ottaneen vaikutteita kuvasta ja pohjanneen stripin kuvaan, jonka he uskoivat olleen yksityisesti heille lähetetyn valokuvan.[4]

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wulffmorgenthaler oli myös tanskalaisia lastenohjelmia parodisoiva tv-sarja, jossa Wulff, Morgenthaler ja heidän koomiset ystävänsä, Dolph, fasistinen virtahepo ja Margit, poliittisesti korrekti orava esittelevät lyhytfilmejä. Sarjan ainoa vakiohahmo on Tukaanipoika. Sarjan uusia hahmoja ovat Ansgar ja Loke, seksuaalisesti aktiivinen arkeologi ja hänen kollegansa, joka on sairaalloisen kammoinen "Vaginan", 50-luvun visailuohjelman osanottajia kohtaan. Muita sarjassa toistuvia osia ovat "Todellisuusshow", jonka pääosassa on Lefevren veljekset, toivoton koulukuvaaja Bent ja hänen jälkeenjäänyt avustajansa Bubber, jotka myyvät mattoja ja yrittävät päästä näyttelijöiksi, Asger Lesniak, joka käy läpi henkilökohtaista kostoretkeä hänen työpaikallaan usein käyvää kaveria vastaan, ja Bimmer, jonha pakkomielle on elämä tropiikissa.

Tv-sarja sai toisen, dokumentinomaisen tuotantokauden nimellä "Dolph og Wulff", jossa Dolph, fasistivirtahepo oli pääosassa.

Toinen tuotantokausi sai jatkoa, tällä kertaa myöhäisillan keskusteluohjelmana "Dolph og Wulff - med venner" (suom. Dolph ja Wulff - ystävien kera). Heidän ystäviään ovat seksihullu majava nimeltä Rocco sekä oranki nimeltä Finn. Rocco luotiin alun perin seksihulluksi oravaksi ensimmäistä tuotantokautta silmällä pitäen, mutta poliittisesti korrekti Margit-orava korvasi Roccon tuolloin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anders Morgenthaler dr.dk. (tanskaksi)
  2. Gæstelisten komiks.dk. (tanskaksi)[vanhentunut linkki]
  3. Lea Wind-Friis: Wulffmorgenthaler-fans vrede over Golf-reklame 5. tammikuuta 2007. Politiken. (tanskaksi)
  4. Lea Wind-Friis: Morgenthaler indrømmer plagiat 5. tammikuuta 2007. Politiken. (tanskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]