World in Conflict

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
World in Conflict
Wic-cover.jpg
Kehittäjä Massive Entertainment
Julkaisija Ubisoft
Sierra Entertainment
Jakelija Vivendi Games
Suunnittelija Magnus Jansén
Pelimoottori MassTech Game Engine
Julkaistu Yhdysvaltain lippu 20. syyskuuta 2007
Australian lippu 20. syyskuuta 2007
Euroopan unionin lippu 21. syyskuuta 2007
Lajityyppi reaaliaikainen taktiikkapeli, reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 12
ESRB: T
OFLC: M
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

World in Conflict, tai lyhyemmässä muodossa WiC, on ruotsalaisen Massive Entertainmentin kehittämä reaaliaikainen strategiapeli, jonka julkaisi Ubisoft vuonna 2007 Microsoft Windowsille.

Vaikka peli sijoittuu vuoteen 1989, siinä on vaihtoehtoinen historia: Neuvostoliitto onkin yllättäen hyökännyt Yhdysvaltojen länsirannikolle ajaakseen heidät pois Euroopan taisteluista. Neuvostoliitto avaa uuden rintaman Yhdysvaltojen länsirannikkolle yllätysmaihinnousulla Seattleen. Pelaaja on kapteeni Parker, joka komentaa eversti Sawyerin alaisena pientä komppaniaa. Taistelut kuljettavat pelaajaa Yhdysvaltojen suurkaupungeista ja lähiöistä aina Eurooppaan asti.

Yleensä reaaliaikaiseksi strategiapeliksi (RTS) mielletty World in Conflict sisältää myös reaaliaikaisille taktiikkapeleille (RTT) tyypillisiä elementtejä. Nicklas Cederstrom, yksi pelin suunnittelijoista, onkin sanonut, että World in Conflict on oikeasti tarkoitettu RTT-peliksi.[1] Muutamat strategiapelaajat ovat myös olleet sitä mieltä, että peli on luokiteltu RTS-lajityyppiin väärin perustein.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World in Conflict tarjoaa genrestään poikkeavan pelityylin; siinä ei lainkaan koota rakennuksia, vaan pelaajalle on annettu jo valmiiksi tietty määrä nk. "vahvistuspisteitä". Näillä pisteillä pelaaja voi kutsua kentälle uusia yksiköitä, jotka tuhoutuessaan vapauttavat hitaasti siihen käytetyt resurssit takaisin tilille. Juuri tämän kaltainen tyyli on ominaista reaaliaikaisille taktiikkapeleille.

Osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä löytyy Neuvostoliitto, NATO ja Yhdysvallat. Näistä kaikki kolme on pelattavissa moninpelissä. Sen sijaan yksinpelissä pelataan USA:n tai NATON joukoilla Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliitto esiintyy kuitenkin ainoana pelattavana puolena pelin lisäosassa: World in Conflict: Soviet Assault.

Käyttöliittymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin käyttöliittymä on uniikki: Se on pienempi verrattuna muihin strategiapeleihin. Oikeassa yläkulmassa on vahvistusjoukkojen tilausvalikko, vasemmassa yläkulmassa taktisten iskujen tilausvalikko, alhaalla vasemmalla kartta ja alhaalla keskellä tila, mistä pelaaja näkee käytössä olevat yksiköt.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä erilaista roolia: Ilmavoimat, jalkaväki, panssarijoukot ja tulitukijoukot. Jokaiselle roolille ominaisia yksiköitä voi tilata vain, jos on valinnut kyseisen roolin. Kuitenkin eri rooleista voi tilata kyseisen roolin kevyimpiä yksiköitä, vaikka ei olisi valinnutkaan ko. roolia.

 • Jalkaväki - Pelaajat voivat komentaa erilaisia jalkaväkiryhmiä kuten panssarintorjunta jalkaväkeä ja tarkka-ampujia, lisäksi mukana on kevyet kuljetusajoneuvot. Jalkaväki on heikoin rooli, jos se ei ole suojautunut rakennuksiin tai metsiin. Hyvin käytettynä jalkaväki on tehokas kaikkia vastustajan yksiköitä vastaan.
 • Panssarijoukot - Pelaajat saavat komentaa erilaisia panssareita. Panssarit ovat tehokkaimpia maajoukkoja koko pelissä.
 • Ilmavoimat - Tässä roolissa on kaikkein tehokkaimmat ja nopeimmat yksiköt koko pelissä. Pelaajilla on käytössään panssarintorjunta- ja ilmatorjuntahelikoptereita, lisäksi pelaajat voivat komentaa kuljetus- ja tarkkailukoptereita. Ilmayksiköt ovat luonnollisesti heikkoja ilmatorjuntaa vastaan.
 • Tulitukijoukot - Tulitukijoukoilla on käytössään ilmatorjunta-, korjaus- ja tykistöajoneuvoja. Tämä rooli on kaikkein monipuolisin koko pelissä.

Yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella yksiköllä on sille ominainen erikoiskyky: Puolustava ja hyökkäävä. Jokaisella yksiköllä, paitsi tykistöyksiköillä, keskiraskaalla ilmatorjuntayksiköllä, jeepillä ja kuljetusrekalla, on ainakin puolustava erikoiskyky. Joiltakin yksiköiltä puuttuu hyökkäävä erikoiskyky. Jotkin puolustavat erikoiskyvyt voivat myös heikentää pelaajaa auttamisen lisäksi. Esimerkiksi savuheitteiden käyttäminen heikentää pelaajan näkökykyä, mutta piilottaa savun sisällä olevat yksiköt vastustajalta.

 • Jalkaväki - Jalkaväen käytössä on puolustavana erikoiskykynä juoksu. Hyökkääviin kuuluu kranaattien ampuminen rynnäkkö­kivääreihin asennetuista kranaatin­heittimistä ja panssarinlävistävät luodit (Jeepeillä).
 • Panssarijoukot - Panssareiden puolustavana erikoiskykynä savunheittimet. Hyökkääviä ovat kevyen panssarin lävistävät ontelokranaatit, jalkaväen tuhoamiseen erikoistuneet sirpalekranaatit ja fosforikranaatit, sekä panssarintorjuntaohjukset.
 • Ilmavoimat - Ilmavoimien puolustava erikoiskyky on flaret (soihdut, jotka kopterien puolustusjärjestelmästä pudottuaan hämäävät lämpöhakuiset ohjukset lukittumaan helikopterin moottoreiden lämmön sijasta soihtuun). Hyökkääviä ovat ilmatorjuntaohjukset ja panssarintorjuntaohjukset.

Taktiset iskut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taktisia iskuja on kolmea eri laatua: Auttava, suora ja epäsuora. Epäsuorasta löytää esimerkiksi kaikki tykistöiskut, suorasta esimerkiksi napalmipommituksen, panssarintuhoajaiskun tai vaikkapa bunkkeripommi-iskun. Auttavasta löytää esimerkiksi tutkaskannauksen ja sillankorjauksen.

Auttavat taktiset iskut

 • Tutkaskannaus (Aerial Recon) - Näyttää vihollisyksiköt sekä paljastaa metsiin piiloutuneen jalkaväen alueelta.
 • Yksikköjen pudotus (Unit Drop) - Kutsuu kuljetuslentokoneen pudottamaan valinnan mukaan joko korjausjeepin, laskuvarjojääkäreitä tai kevyen tankin valitulle paikalle.
 • Sillankorjaus (Repair Bridge) - Korjaa tuhoutuneen sillan rakentamalla tilalle palkkisillan.

Suorat taktiset iskut

 • Napalm-isku (Napalm Strike) - Syöksypommittaja pudottaa napalmia valitulle alueelle, polttaen kaiken jalkaväen sekä kevyet ajoneuvot. Tehokas myös metsien raivauksessa.
 • Kemikaali-isku (Chemical Strike) - Syöksypommittaja pudottaa hermokaasua sisältäviä kanistereita alueelle, tappaen niin ulkotiloissa kuin rakennuksiin linnoittautuneen jalkaväen.
 • Panssarintuhoaja (Tank Buster) - Maataistelukone ampuu konetykillä panssarintorjunta-ammuksia valitulle alueelle. Erittäin tehokas panssariajoneuvoja vastaan muttei aiheuta jalkaväelle kummoista vahinkoa.
 • Bunkkeripommi (Laser-Guided Bomb) - Erittäin tarkka ja voimakas pommi käytettynä yksittäisiä rakennuksia tai siltoja vastaan.
 • Ilmatorjuntatuki (Air-to-Air Strike) - Hävittäjä tuhoaa kaikki valitulla alueella olevat vastustajan helikopterit ohjuksin.
 • Raskas ilmatuki (Heavy Air Support) - Useita hävittäjiä saapuu ja tuhoaa ohjuksin kaikki valitulla alueella olevat vihollisjoukot, mukaan luettuna helikopterit.

Epäsuorat taktiset iskut

 • Tykistöisku (Artillery Barrage) - Tykistö pommittaa aluetta valinnan mukaan kolmella eri tavalla: Kevyesti, raskaasti tai keskitetysti. Erityisen tehokas jalkaväkeä ja rakennuksia vastaan.
 • Ilmahyökkäys (Air Strike) - Syöksypommittaja pudottaa rypälepommin valittuun kohteeseen, tuhoten kaikki maayksiköt pienehköllä alueella.
 • Mattopommitus (Carpet Bombing) - Pommikone pudottaa valtavan määrän pommeja suurelle alueelle aiheuttaen suunnatonta vahinkoa rakennuksille ja yksiköille.
 • "Daisy Cutter" (Daisy Cutter) - Pommikone pudottaa korkealta ilmasta 6800-kiloisen BLU-82-yleispommin, joka on hyvin tehokas kaikkia yksiköitä sekä rakennuksia vastaan. Käytännössä pommi tuhoaa kaikki yksiköt ja rakennukset osuma-alueelta. USA:n vastine Neuvosto­liiton aerosolipommille.
 • Aerosolipommi (Fuel Air bomb) - Erittäin voimakas pommi, joka tuhoaa polttamalla kaikki yksiköt, rakennukset, ja metsän vaikutusalueeltaan. Neuvosto­liiton vastine USA:n ``Daisy Cutter``:ille.
 • Taktinen ydinisku (Tactical Nuke) - Koko pelin voimakkain taktinen isku. Lähettää ydinohjuksen valittuun kohteeseen tuhoten kaiken erittäin laajalta alueelta. Räjähdyksen jälkeen osumakohta on saastunut säteilyllä mikä vahingoittaa kaikkia pelin yksiköitä, myös omia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]