Winamp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winamp
Luoja Nullsoft
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 21. huhtikuuta 1997
Vakaa versio 5.9.2 (koontiversio 10042) / 26. huhtikuuta 2023
Tiedot
Ohjelmistotyyppi mediasoitinohjelmisto
Alusta Windows, Android, Mac (Beta)
Lisenssi omisteinen lisenssi
Aiheesta muualla
www.winamp.com

Winamp on yhdysvaltalaisen Nullsoftin (nykyään osa Time Warneria) kehittämä mediasoitinohjelmisto Windows-käyttöjärjestelmille. Ensimmäisen version ohjelmasta julkaisi Justin Frankel vuonna 1997. Ohjelman kehitys loppui 20. joulukuuta 2013, mutta uusi omistaja, Radionomy, ilmoitti jatkavansa kehitystä ja poistavansa sovelluksesta AOL:ille kuuluneet lisenssit.

Ohjelman suosion vuoksi siitä on kehitetty myös lukuisia klooneja Linux-ympäristöön, kuten X Multimedia System (XMMS), Beep Media Player (BMP) ja Audacious.

Ominaisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winampin tukemia ääniformaatteja:

Tuettuja ovat myös monet yleiset videoformaatit ja nettiradiot.

Winamp tukee myös vaihdettavia ulkoasuja eli skinejä. Lisäksi siihen voi ladata erillisiä lisäohjelmia (esimerkiksi tiedostoformaatti- ja visualisointi-plugineja). Nämäkin ovat ladattavissa ohjelman kotisivuilta. Winamp tukee myös globaaleja pikanäppäimiä, joilla soitinta voi ohjata vaikka sen ikkuna ei olisikaan esillä.

Winamp on ilmaisohjelma, mutta tarjolla on myös maksullinen Pro-versio. Tämä sisältää normaalien toimintojen lisäksi rippaus-, poltto- ja purkuominaisuudet. Rippausominaisuus on toteutettu LGPL-lisenssin alaisen LAME:n avulla[1].

Winampin loi Utahin yliopiston opiskelija Justin Frankel huhtikuussa 1997. Hänen opiskelukaverinsa Dimitry Boldyrev oli luonut vapaasti saatavaa amp-mp3-dekooderia käyttävän soitto-ohjelma Macintoshille nimeltä MacAMP. Frankel halusi opetella Windows-ohjelmointia ja päätti, että samanlaisen ohjelman tuottaminen Windows 95 -käyttöjärjestelmälle olisi siihen hyvä tapa. Hän sai Winampin ensimmäisen version 0.2.0 valmiiksi viikossa. Winamp oli ensimmäisten MP1-, MP2- ja MP3-formaatteja toistavien ohjelmien joukossa. Muita olivat mm. Winplay3 ja MuseArc.[2]

Winamp 1 ja Winamp 2

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winamp 1:n kehityksen aikana Frankel loittoni kauemmas vanhasta koodistaan. Hän lisäsi ohjelmaansa erilaisia uusia ominaisuuksia kuten "skinit" sen kasvavan käyttäjäkannan pyyntöjen mukaisesti. Lisäksi Frankel otti käyttöön nimellisen käyttöoikeusmaksun[3], joka perustui shareware-lisenssiin.[4] Winampista tuli suosittu vasta toisen version myötä. Winamp 2 oli yksi ladatuimpia ohjelmia Windows-käyttöjärjestelmälle.lähde?

Seuraava suuri julkaisu, Winamp3 julkaistiin 9. elokuuta 2002. Winamp3:a kehitettiin rinnakkain Winamp 2:n kanssa. Monien käyttäjien mielestä tämä versio käytti kuitenkin liikaa järjestelmäresursseja ja oli epävakaa (ja siitä jopa puuttui joitain arvostettuja ominaisuuksia, kuten mahdollisuus etsiä numeerisesti ja kronologisesti kaikkien soittolistalla olevien raitojen summa). Lisäksi Winamp3:n uusi ohjelmistorunko ei sisältänyt taaksepäin yhteensopivuutta Winamp 2 skineille ja plugineille. Suuri puute oli se, että SHOUTcast pluginia ei tuettu, eikä Winamp3-versiota SHOUTcastista ikinä julkaistu. Tämän seurauksena Winamp-käyttäjät vaihtoivat takaisin Winamp 2:een. Nullsoft kuunteli käyttäjiään ja keskittyi vanhempaan ja vakaampaan ohjelmaan.

Winamp 2 ja Winamp3 -haarat sulautettiin myöhemmin Winamp 5:een. Nullsoft selitti epäjärjestyksellisen versionumerointinsa letkauttamalla, että 2 + 3 = 5. Winamp 5 ottikin parhaat puolet molemmista versioista.kenen mukaan? Winamp 5 perustui Winamp 2:n koodipohjaan monilla Winamp3:n ominaisuuksilla terästettynä. Winamp 5.0 julkaistiin joulukuussa 2003.

  • Justin Frankel, Dave Greely, Ben Sawyer: Mp3 - Musiikkia Internetistä. Suomentanut Joel ja Joonas Torkkeli. Teknolit, 1999. ISBN 951-846-006-x.
  1. Suljetun koodin ohjelmat jotka käyttävät LAMEA (luettu 21. helmikuuta 2012)
  2. Frankel, Greely, Sawyer 1999, s. 4
  3. Frankel, Greely, Sawyer 1999, s. 5
  4. Frankel, Greely, Sawyer 1999, s. 50

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]