LAME

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LAME
Luoja Mike Cheng
Kehittäjä The LAME development team
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1998
Vakaa versio 3.100 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Koodekki
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi LGPL
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

LAME (engl. LAME Ain't an MP3 Encoder, suom. LAME ei ole MP3-enkooderi)[2] on avoimen lähdekoodin MP3-enkooderi.[3] LAME on lisensoitu LGPL-lisenssillä.

LAME on komentoriviohjelma, jota levitetään vain lähdekoodina. Siksi sen käyttö voi tuottaa aloittelijoille vaikeuksia. Useat ohjelmat hyödyntävät kuitenkin LAMEa käyttämälle siihen perustuvia kirjastoja MP3-enkoodaukseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LAMEn ensimmäinen betaversio julkaistiin syyskuussa 1998.[4] Mike Cheng kehitti LAMEn alun perin parannuksina 8Hz-MP3-enkooderiin. MP3 oli kuitenkin patenttien suojaama ja patenttien haltijat vaativat tiedostomuodon purkuun ja pakkaukseen pystyviltä laitteilta ja ohjelmistoilta lisenssimaksuja.

Tämän vuoksi Cheng ja muut kehittäjät hylkäsivät alkuperäisen ohjelman ja alkoivat kehittää LAMEa muutostiedostoina MPEG-standardin referenssitoteutukseen, joka tunnettiin nimellä "dist10". Koska näin jaettu ohjelmakoodi ei pystynyt tuottamaan MP3-tiedostoa tai edes kääntynyt ilman yhdistämistä referenssitoteutukseen, vältettiin lisensointivaatimukset.[2]

Viimein toukokuussa 2000 viimeiset ISO:n lähdekoodin osat poistettiin ohjelmasta ja se julkaistiin itsenäisesti kääntyvänä ohjelmana ja LGPL-lisenssillä.[2] Kehittäjät korostivat ohjelman olevan kehitys- ja tutkimusprojekti, jonka tavoitteena oli parantaa MP3-teknologiaa. Useimmat uskoivat käännetyn ohjelman levittämisen olevan laitonta ilman lisenssia Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa, jossa MP3-patentit olivat voimassa. LAME-projekti ei ikinä joutunut oikeustoimien kohteeksi, mutta julkaisi vain ohjelman lähdekoodin demonstraatiotarkoituksiin.[5]

MP3-patentit vanhenivat huhtikuussa 2017, joten se on nykyisin vapaa tiedostoformaatti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (en) History (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c About LAME lame.sourceforge.net. Viitattu 1.5.2012. (englanniksi)
  3. LAME AfterDawn. Viitattu 1.5.2012.
  4. LAMEn historia lame.cvs.sourceforge.net. Viitattu 2.5.2012. (englanniksi)
  5. LAME Technical FAQ lame.sourceforge.net. kesäkuu 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]