Muutostiedosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutostiedosto kuvaa muutosta kahden eri tiedostoversion välillä. Muutostiedostoa voidaan käyttää tiivistämään muutos kahden eri version välillä, jolloin voidaan välttyä kopioimasta uudempaa tiedostoversiota kokonaisena, ja toisaalta voidaan nähdä tehdyt muutokset helposti.[1] Muutostiedoston asentamista kutsutaan ohjelmistopäivitykseksi.

Muutostiedostoformaatteja on monia. Yleensä sovelluksissa pyritään käyttämään muutostiedostoa joka kuvaisi muutoksen mahdollisimman selkeästi ihmiselle, mutta joissain tapauksissa muutostiedoston on tarkoitus olla mahdollisimman pieni tilansäästämiseksi.

Ohjelmistopäivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erittäin monet ohjelmistovalmistajat lähettävät tai antavat ladattavaksi ohjelmistopäivityksiä. Käyttäjä voi ladata muutostiedoston valmistajan sivuilta tai valmistaja voi myös tarjota automaattista päivitystä, jolloin muutostiedosto voi asentua ilman että käyttäjän tarvitsee siihen reagoida.

Muutostiedostot ohjelmoinnissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutostiedostot ovat yleisesti käytetty apuväline ohjelmoinnissa. Muutostiedoston avulla ohjelmoija voi selvittää mitkä koodirivit ovat muuttuneet kahden eri version välillä.[1] Lähes kaikki ohjelmointiin tarkoitetut versionhallintajärjestelmät osaavat tuottaa muutostiedostoja. Esimerkiksi UNIX-maailmassa yleisesti käytetty formaatti muutostiedostoille on diff -käskyn tuottama formaatti.

Ohjelmistoja muutostiedostojen tekemiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • diff ja patch ohjelmia käytetään tekstimuotoisten tiedostojen vertaamiseen ja muuttamiseen[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Introduction: Using diff and patch linuxacademy.com. Arkistoitu 1.7.2018. Viitattu 2.7.2018. (englanniksi)