Walther PPK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walther PPK
Walther PPK-L.jpg
Tyyppi itselataava pistooli
Valmistaja Carl Walther GmbH Sportwaffen, Manufacture de Machines du Haut-Rhin (Manurhin)
Valmistusmaa  Saksa  Ranska
Valmistusvuodet 1931–
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 7,65 Browning, 9x17mm, .22 LR, 6,35 Browning
Aseen pituus 155 mm
Piipun pituus 84 mm
Paino (tyhjänä) 568 g
Lipas yksirivinen tankolipas
Kapasiteetti 7 (7,65 mm), 6 (9 mm) patruunaa
Ammuksen lähtönopeus n. 305 m/s

Walther PPK (saks. Walther Polizeipistole Kriminalpolizei tai Polizei Pistole Kurz (lyhyt) vrt. Walther PP)) on saksalaisen Carl Walther GmbH Sportwaffen -yhtiön valmistama kaksitoiminen, massasulkuinen itselataava pistooli. Aseen sarjatuotanto alkoi vuonna 1931 ja jatkuu edelleen. Ennen toista maailmansotaa aseet valmistettiin Zella-Mehlisissä, joka jäi sodan jälkeen Itä-Saksan puolelle. Waltherin tehtaan toiminta jatkui lännessä Ulmissa. Toisen maailmansodan jälkeen Saksaa kiellettiin valmistamasta sotilasaseita. Näin PPK:n valmistusta siirrettiin Ranskan puolelle, mutta ilmeisesti imagosyistä luistiin merkittiin Ulm.

Ase luokitellaan taskuaseeksi.

Walther PP oli heti markkinoille tultuaan myyntimenestys. Kaksi vuotta myöhemmin suunniteltiin siviilipukuisille poliiseille tarkoitettu PPK-malli, joka oli pienempi ja siten helpompi kantaa kotelossa takin alla. Tärkeää oli myös, että asetta voitiin turvallisesti kantaa patruuna piipussa ja iskuvasara alhaalla. Ammuttaessa tarvitsee vain poistaa varmistin ja vetää liipasimesta. Luistin takaosassa oleva ladatun patruunapesän ilmaisin on turvallisuustekijä itselataavassa pistoolissa, koska patruunoita ei näe. PP–mallista poiketen PPK:n kahva muodostuu metallisesta etuseinästä ja yksiosaiseksi valetusta muovisesta kahvasta. Kahvan pidennyksenä on usein lippaan pohjalevyn sormituki.

Ase on myös tunnettu diktaattori Adolf Hitlerin itsemurhavälineenä ja James Bond -elokuvista. Sitä käytettiin myös Katynin joukkomurhien toteuttamisvälineenä, syynä tähän valintaan olivat aseen rekyylin suhteellinen keveys ja sen varmatoimisuus. Saksalaisaseiden käyttö antoi myös Neuvostoliitolle mahdollisuuden syyttää Saksaa tekemästään joukkomurhasta.[1] Aseita kului kuitenkin paljon määrällisesti, koska uhreja tapettiin sadoittain saman päivän aikana.

Suosittuudestaan johtuen asemalli ja sen muoto on myöhemmin laajasti kopioitu, jopa leluaseisiin. Ase on korkealaatuisesti valmistettu, ja niinpä sitä pidetään asiantuntijapiireissä laatustandardina. Muun muassa venäläinen Makarov-pistooli on Waltherin johdannainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • McNab, Chris: Suuri asekirja. (suom. Kankaanpää, Kai). Gummerus Kustannus Oy, 2005. ISBN 951-20-6890-7.
  • Johnsson, Peter: Stalinin murhat Katynissa. Mansarda, Tallinna, 2014. Alkuteos ruotsiksi, 2010. Suom. Kari Klemelä. Isbn 978-952-5664-15-7.(s.101-108)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.